Slaget i Køge Bugt 1710 – en familieudflugt til et nytænkende Køge Museum

IMG_2489Køge Museum slog i weekenden dørene op efter at have været lukket siden april 2013 på grund af en omfattende ombygning og istandsætning. Så jeg havde taget det meste af familien med på museumsbesøg. Vitus var ikke med i dag da han var til fødselsdag, så vi havde bare et enkelt barn med.

Indgangen til Køge Museum - med husets oprindelsesår skrevet over dørenIndgangen ligner sig selv – Køge Museum ligger i et af Danmarks ældste bygninger – et smukt rødt bindingsværkshus fra 1619 – men indenfor er alt forandret. Vi var der kort efter åbningen kl. 11, og var blandt de første der fik indløst billet. Med billetten låner man en iPad mini som spiller en meget stor rolle i besøget – så alle, også Linea på 6, fik en iPad mini med. Den hænger meget praktisk i en god bæresnor rundt om halsen og de tilhørende høretelefoner er så fikst sat på at man ikke let bliver filtret ind i diverse snore og ledninger.

Det søde personale bag disken viste os hvordan programmet på iPad’en skulle betjenes og så gik vi ellers i gang. Den første udstilling på det nye Køge Museum er er den spændende historie om det store søslag i Køge Bugt i november 1710, hvor den svenske flåde satte et overraskelsesangreb ind på den danske flåde, og hvor et af Danmarks allerfineste krigsskibe, nemlig Dannebroge med Iver Huitfeldt om bord, brød i brand og siden eksploderede hvorved næsten alle ombord (på nær ni) omkom. I sig selv en drabelig historie, og gennem museets nye tilgangsvinkel får alle mulighed for at være med! Man kan vælge mellem to vinkler til historien om Dannebroge. Den første mulighed er at følge historien om de to krudtdrenge og brødre, Jeppe og Pelle, og deres (korte) liv på skibet. Den anden mulighed er den faktabaserede fortælling om Dannebroges endeligt. Dertil kommer så en tredje mulighed, nemlig at lære mere om de artefakter der er fundet i tiden efter forliset, f.eks. uniformsknapper, kårder, gryder mv.

Og netop i forbindelse med fortællingen er det netop at Køge Museum nu skiller sig afgørende ud fra mange andre museer. I stedet for – som man plejer – at læse sig vej gennem utallige, støvede montrer, så er de udstillede genstande nu meget få. IMG_2505Smukt udstillet i kæmpe glasmontrere midt i rummene, mens grønne kasser med numre på spiller en på samme tid fremtrædende og diskret rolle. IMG_2501Hvert nummer  på en kasse er ledsaget af en kode, som låser op for et bestemt kapitel i eller fortælling fra historien om Dannebroge. Og det er det der er det geniale. Ikke alene kan børn selv tegne koden, de kan også, selvom de ikke læser endnu, være med på museum og få det samme ud af besøget som voksne. Kapitlerne er levende fortalt, krydret med passende lydeffekter så man som tilhører får fornemmelsen af selv at være ombord på Dannebroge. Rebene knirker, sejlene smælder, kuglerne fyger om ørerne – ja, hvis man lukker øjnene er man selv til stede på skibet. IMG_2495Lineas interesse var da også fanget med det samme (egentlig var den vel fanget i det sekund hun fik udleveret en iPad…) og hun stod bomstille midt på gulvet da den første del af historien gik i gang. Og nu siger jeg så første del af historien… Rent faktisk kom vi til at starte med kapitel nummer 2, men vi havde lidt startvanskeligheder og vidste ikke at det havde betydning i hvilket rum man starter. Det har det jo som regel ikke på et museum, men det har det altså nu i Køge. Heldigvis var skaden ikke større end at vi bare kunne starte forfra, og det gjorde vi så. Kapitel for kapitel kom vi igennem den drabelige og meget spændende beretning om Dannebroges sidste timer på havet – og lade det være sagt med det samme – der spares ikke på blod og død i indslagene, så vær forberedt på at skulle besvare spørgsmål som “hvorfor blev kadetten død, mor” og “hvorfor var der så meget blod på dækket”… Det bliver aldrig ulækkert og superdetaljeret, men krig skildres som krig er – med død og ødelæggelse – her gennem øjenene på to drenge ombord på skibet.

IMG_2531Når man nærmer sig afslutningen på beregningen om Dannebroge, og dermed også skibets sidste tid inden det sprang i luften, kommer man ind i et rum, hvor ens iPad automatisk registrerer at man er. Herefter går et stykke musik i gang, som er lavet til den billedeoplevelse der afspilles på væggene i rummet. IMG_2536Det er en tredimensionel oplevelse, for både loft, væg og gulv i hele den ene side af rummet bruges på billedsiden med bølgesprøjt, ild, gnister osv. Der var desværre lidt teknik-knas, for musikken ville ikke stoppe igen, og gik derfor ind og afbrød da vi ville høre det næste kapitel i historien. IMG_2539Museumspersonalet var virkelig meget hjælpsomt og anbefalede at vi fik byttet vores iPads, og at vi så låste op for de resterende kapitler og derefter trak os tilbage til den øverste etage i museet, hvor vi – hvilende i hængekøjer – kunne nyde den sidste del af fortællingen om Dannebroge. Sikke en lækker oplevelse!

IMG_2549Efter således at have hørt historien om Dannebroge til ende var det blevet tid til at udforske den nye legeplads som er kommet i Køge Museums gård. Helt i tråd med udstillingen inde på museet er legepladsen intet mindre end en legeplads bygget op som det eksploderede Dannebroge. Komplet med knækkede master, vildfarne kanoner, dannebrogsmalede skodder – og en midte der er bygget op som et inferno af ild. IMG_2546Næsten unødvendigt at sige, at Linea kastede sig over legepladsen med stor iver, og hele tiden liiiiige skulle lege lidt mere. Der er gode klatreudfordringer på legepladsen, og da Vitus i mellemtiden var kommet fra fødselsdag brugte vi omkring 11/2-2 timer på den nye legeplads. Sikke en dag!

Nye museumstanker

iPad- og lytte-tilgangen er ikke de eneste ændringer på Køge Museum – i det hele taget i tilgangen til det at gå på museum helt anderledes end andre museer jeg har været på. Jeg må sige, at der er virkelig blevet tænkt ud af boksen i forhold til begrebet museumsbesøg – og endnu vigtigere – deres mission er lykkedes.IMG_2493

Når man har købt sin billet og har fået sin iPad udleveret lander man foran en stor kaffemaskine, hvor man kan købe sig en kop kaffe. På åbningsdagen var det gratis, så godt for os vi var der på den dag. Man kan tage kaffen med sig rundt på museet og nyde udstillingen og sin kaffe. IMG_2519De grønne kasser jeg omtalte tidligere er også beregnet til at sidde på, ligesom der i de fleste rum er stillet nogle bænke op, så man kan sætte sig med sin kaffe og sin iPad og tage sig god tid til at nyde historien og fortællingen om genstandene knyttet til skibet og dets forlis.

IMG_2564Den øverste etage med de mange hængekøjer er en fantastisk ide. Ofte kan man blive lidt træt i fødderne efter et langt museumsbesøg – og her er der simpelthen stillet alle tiders mulighed for et hvil til rådighed – samtidig med at du bliver klogere på Køges spændende historie. iPad’en indeholder nemlig ikke kun information om slaget i Køge Bugt, men masser af filmklip mv. om andre spændende perioder i Køges historie.

Så fra Vores Eventyr skal der kun lyde en stor og rungende anbefaling om at henlægge mindst ét besøg til Køge Museum den kommende sommer – I vil ikke fortryde.

IMG_2496

En kæmpe rebtalje er hængt (meget forsvarligt) op i loftet. Det har en imponerende størrelse.

IMG_2512

Koderne til historie eller fakta præsenteres på denne måde. Man starter ved den gule plet, og kører så sin finger i samme mønster på iPad’en. Nemt og intuitivt.

IMG_2514

Skærmen på iPad’en ser således ud når man har tegnet sin kode ind. Det er altid muligt at gå tilbage og høre de kapitler man har låst op igen.

IMG_2534

Den fantastiske kombinerede lyd- og billedeoplevelse næsten til sidst i udstillingen.

IMG_2537

IMG_2538

Væk er de gamle støvede montrer læsset med ting – i stedet er der enkel og smuk udstilling af få genstande

IMG_2520

Man kan få sig en lækker brownie til kaffen.

IMG_2523

Et nærbillede af Dannebroge som legeplads – komplet med skydeskår og kanoner.

Yderligere oplysninger

Køge Museum har åbent fra tirsdag til søndag fra 11-17. For voksne koster det 90 kr inkl. lån af iPad, for børn under 18 koster det 45 kr. inkl. lån af iPad. HUSK at have kørerkort eller anden billedlegitimation med når du skal låne en iPad – hele vores besøg var ved at gå i vasken fordi jeg ikke havde kørekort med, men heldigvis havde min mand! Hvis ikke du skal have en iPad og er under 18 år, så koster det ikke noget at komme ind.

Køge Museum har også fået en spændende museumsbutik, hvor de sælger genstande der knytter sig til udstillingen – f.eks. har de fået fremstillet tre specialøl til Krudtbrødre-udstillingen.

Læs mere om museets udstillinger, åbningstider osv. på den officielle hjemmeside.

 

Kommentarer (3)

  1. Pingback: Efterårsferie på Sjælland - sjove og spændende aktiviteter til familien 2019 | Vores eventyr...

  2. Pingback: Sommerferie i Køge - 8 ting du kan lave med dine børn | Vores eventyr...

  3. Claus

    Virkelig spændende besøg. Fedt man får kaffe med rundt :-)

    Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.