Rabarber – forårshavens lyserøde guld

Stort set al frugtgrød er noget der i den grad der får gang i barndomsminderne hos mig. Min mor lavede ofte frugtgrød – f.eks. stikkelsbær, jordbær og æbler – men den første grød lavet på havens friske høst var altid rabarbergrøden.

Tidligt stikker den sine små røde skud op ad jorden med et forvarsel om de kommende måneders overflod af rabarber. Heldigvis er rabarber jo en taknemmelig grøntsag (HVAD!? Er rabarber en grøntsag?? Joh, læs bare her – det er rigtig nok!) som kan bruges til alt muligt, både i det salte og det søde køkken. Jeg nævner i flæng… kompot til kylling og svinekød, som fyld i crumble eller i tærte, som sirup, saftevand, suppe, syltetøj eller grød. Jeg laver det hele, og har i år allerede lavet kompot og crumble – men for mig er den bedste rabarber-ret faktisk rabarbergrød med vanilje og smuttede, hakkede mandler.

Der skal bruges ret mange rabarber til at få lavet en ordentlig portion grød, men når rabarberplanten ser ud som den gør hos mig i øjeblikket er det ingen skade til at høste en ordentlig portion. Så det gjorde jeg. Mere præcist fik jeg høstet 1,2 kg rabarberstængler!

Denne grundopskrift kan du starte med, og så kan du selv bestemme om du vil have grød, saft eller suppe ud af den.

Grundopskrift til rabarber i flydende form

Tip! Hvis du selv høster dine rabarber, så husk at hive dem af planten i stedet for at skære dem af. Der sidder utrolig meget smag med i den nederste del.

1,2 kg rabarber

2 dl vand

IMG_1540Snit rabarberne i store stykker.

IMG_1541Kog vand og rabarber sammen i en gryde i 10 minutter eller indtil rabarberne er godt bløde.

IMG_1542Så hælder du hele molevitten over i en sigte, og sier den skønne saft fra. Jeg ved, at mange laver rabarbergrød med selve rabarberkødet i, men min grød skal være klar, så jeg bruger kun saften.

Når rabarberkødet har dryppet af første gang, putter jeg det tilbage i gryden med to nye dl vand, koger det op i et øjeblik og hælder det op i sigten på ny. Lad det nu stå og dryppe godt af. Mas ikke for at få saften ud, hvis du vil have din rabarbersaft helt klar.

IMG_1545Mens rabarberne koger eller drypper af, smutter jeg mandlerne til grøden og hakker dem.

Saft, suppe, sirup eller grød?

Nu kommer du til det punkt hvor du kan bestemme hvad du vil lave ud af din rabarbersaft, for med det du har i din gryde nu kan du lave fire forskellige ting.

Nu har jeg jo smuttet og hakket mandler, for i dag ville jeg lave grød – og ikke hvilken som helst rabarbergrød – men grøden fra mit barndomshjem.

Så til basen tilsætter jeg nu

500 g sukker

En stang vanilje (flækket og kornene skrabet ud, både korn og skal ned i saften)

IMG_1544

Det koger op til sukkeret er opløst, og herefter kommer du mandlerne i. Nu skal grøden jævnes. Til det bruger jeg kartoffelmel, som jeg rører op med rabarbersaft til en tyktflydende væske – det tilsættes under omrøring. Brug 50 g. kartoffelmel pr. liter saft (uden sukker). Lad det ikke koge for længe da grøden så vil klumpe – det skal egentlig bare lige røres grundigt rundt i den varme saft.

IMG_1546Herefter hældes hele herligheden i en flot skål som du skal bruge til serveringen. Drys gerne et tyndt lag sukker på toppen så grøden ikke trækker skind når den køler af.

IMG_1552Hos mig har vi altid spist grød med mælk (og fløde hvis det skal være rigtig lækkert) hvorimod min mand spiser grøden bart. Men her, sådan så min desserttallerken ud i dag – og det smagte bare godt – fuldstændig som min mors!

 

 

Kommentar (1)

  1. Pingback: Stikkelsbær - de er sure og stikker - og SÅ gode i grød! - Vores eventyr...

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.