Syltede grønne tomater – et lækkert indslag til aftensmaden

Som andre år fik jeg i foråret 5 små tomatplanter af min mor, som jeg forventningsfuldt plantede op ad et hegn som står i fuld sol nærmest hele dagen. Stor var forventningen om de varme måneder som skulle sikre et sandt overflødighedshorn af lækre, solmodne tomater. Men månederne gik – og den der varme kom ikke rigtig – og tomatplanterne voksede ikke rigtigt… Faktisk har sommeren i år har været så hård ved mine udendørs (og eneste) tomatplanter, at jeg en overgang tvivlede på om jeg ville få bare en eneste grøn tomat! Heldigvis gik det dog ikke så galt, og jeg har fået en god portion grønne tomater. Men de solmodne af slagsen – ja, dem tror jeg at jeg har fået fem af i år.

Heldigvis er det ikke vanskeligt at forvandle de grønne tomater til et yders lækkert indslag til efterårets og vinterens simreretter, karryretter eller osteborde – for syltede grønne tomater er lette at lave, og smager utrolig godt.

Du skal bruge

1- 1/2 l grønne tomater

Lage

 • 2,5 dl vand
 • 2,5 dl eddike eller æblecidereddike
 • 500 g. alm sukker eller lyst rørsukker
 • 1 stang kanel
 • 4 hele nelliker
 • Evt. atamon

Ekstra krydderier

 • Korn fra 1 vanillestang (eller 1 spsk. hjemmelavet vanillesukker)
 • 6 hele allehånde
 • 1 stjerneanis
 • 1 spsk korianderfrø
 • 1 spsk spidskommen
 • 4-6 hele kardemommekapsler
 • chili efter smag

De ekstra krydderier kan du vælge frit fra – eller udelade dem alle. I dag brugte jeg allehånde, korianderfrø, kardemommekapsler og chili.

Fremgangsmåde

tomater02Bland ingredienserne til lagen sammen (undtagen atamon) og lad det langsomt komme i kog. Vær sikker på at alt sukkeret er smeltet. tomater06Mens blandingen kommer i kog, så prikker du tomaterne. Jeg brugte en gaffel. Det tager 100 år men er i en eller anden udstrækning også lidt meditativt.

Når lagen er kommet i kog kommes tomaterne i, og så simrer tomaterne videre i 15-20 minutter eller indtil de føles bløde. Nogle af mine tomater var meget store, så jeg fiskede de små op og kom dem på glas, mens de store tomater lige fik 5 minutter mere. I forhold til klargøring af glas satte jeg glassene i oven ved 100 grader i ca. 10 minutter, hvorefter jeg hældte de skoldvarme tomater over i. Jeg puttede ikke atamon i.

tomater10Da alle tomater var fisket op kogte jeg lagen ind til en lidt mere sirupsagtig konsistens. Dette gjorde jeg med alle krydderierne i for at få endnu mere smag ind i lagen. tomater12Da den var færdig hældte jeg lagen over tomaterne og lukkede til.

tomater14Nu er de syltede grønne tomater klar til at komme i køleskabet og vente på at blive spist. Tomaterne klarer sig fremragende til sammenkogte retter med f.eks. lam eller oksekød, eller til indiskinspirerede karryretter. I virkeligheden er det kun fantasien der sætter grænser! Prøv dig frem med de forskellige krydderier – og tænk chili hvis du ønsker at den indvendige varme skal brede sig!

Velbekomme.

Yderligere info

Opskriften på disse skønne syltede tomater har jeg fra den fine madside www.kvalimad.dk – den originale fremgangsmåde og opskrift finder du lige her.

Kommentarer (3)

 1. Jinnie Andersen

  Lyder til at være en dejlig opskrift, og skal da prøves.
  Vedr. at prikle med en gaffel og tiden det tager, der er en nemmere måde – Tril tomaterne henover raspesiden på et rivejern, den side der også bruges til muskatnød. De små stjerneagtive fremspring.

  Svar
  1. Anne Kirstine (Forfatter)

   Hej Jannie
   Tak for din kommentar 😍 Det er en rigtig dejlig opskrift. Og ja, den måde du skriver er meget lettere. Jeg er bare indehaver sf verdens mindste rivejern til muskat (skilte mig af med det store multirivejern for mange pr siden, spørg mig ikke om hvorfor 😅🙈)
   Jeg håber du får dug nogle skønne syltede tomater!
   Mange hilsner Anne Kirstine/Vores Eventyr

   Svar
  2. Anne Kirstine (Forfatter)

   Kære Jinnie
   Fik du prøvet opskriften? Og blev det godt?
   Mange hilsner Anne Kirstine, Vores eventyr

   Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.