Vikingeborgen ved Køge – et eventyr under udgravning

EDIT 1/5 2019

Udgravningen er lukket, men Borgring er stadig åben i sommeren 2019 fra 1/6 til 31/8. I den periode er der åbent fra 10-16. Åbningsweekenden markeres med vikingemarked d. 1-2. juni, begge dage fra 10-16.

Nedenfor kan I læse om vores besøg tilbage i 2017.

—————————

Jeg har altid været fascineret af “gamle dage”! Jeg kan bruge lang tid på museer på at kigge på gamle genstande der er fundet tilfældigt i jorden. Vi har også introduceret vores to ældste børn til museumsbesøg – dog stadig kun i det små, fordi de endnu ikke er så gamle. Men heldigvis lader de også til at interessere sig for fortiden. At fortiden så skulle dukke op på en mark omtrent en kilometer fra mit barndomshjem var ikke lige ventet – men helt utrolig fedt! For for 2 år siden dukkede der pludselig en glemt vikingeborgring frem på markerne ved afkørsel 33, Lellinge på Sjælland. Og jeg havde skam også besøgt Vikingeborgen sidste år i dens første sæson, hvis ikke det var fordi jeg var så uheldig at pådrage mig en giga knæskade. Men nu er knæskaden væk og borgen åben igen – så selvfølgelig skulle vi straks afsted!

Før du besøger Vikingeborgen

Besøger du den “nye” vikingeborg skal du ikke regne med et traditionelt besøg. For det første er stedet stadig under udgravning – så på hverdage besøger du faktisk en levende udgravning. Via en virkelig cool app støttes oplevelsen under besøget, så der også er et digitalt islæt. For at få det meste ud af oplevelsen anbefaler jeg at I besøger stedets (også virkelig cool) hjemmeside og dernæst downloader den interaktivae app, Vikingeborgen. Den findes både i Appstore eller Google Play. Det er muligt at downloade appens indhold, så man ikke skal bruge mobildata under besøget – rigtig smart hvis du f.eks. besøger fra udlandet!

Tip! Gratis WIFI! Vikingeborgen stiller også gratis wifi til rådighed (det glemte ekspedienten i billetsalget at sige til os). Så du kan også bare logge på det når du står i ankomstcentret, og hente data dér.

Virtual Reality-delen i appen er låst. Området låses op med en kode du får sammen med din billet. Uden kode er der stadig masser at udforske i app’en, som bestemt at værd at bruge tid på inden du besøger selve Vikingeborgen.

Under besøget

Vikingeborgen ligger lige ved motorvejsafkørsel 33, Lellinge, og der er parkeringspladser ved indgangen.
Når man kommer op til besøgscentret får man en masse information og en del grej. Det skyldes, at man sammen med sin billet modtager et par kompakte 3D-briller som skal bruges sammen med app’en. Husk lige at sætte dem rigtigt på telefonen… ellers kan det være svært at se noget som helst (og der taler jeg så af erfaring!!). I får også et klistermærke til at sætte på tøjet og så et par brochurer om andre museer.

Det første vi gjorde var at gå op på udsigtsplatformen og skue ned mod borgringen – der er en fantastisk udsigt over det smukke, bakkede område den ligger i. Dernæst prøvede vi det første spot til virtual reality. Det er markeret med en metalplade i jorden, og på app’en er markeret et område som man kan trykke på. Der kommer simpelthen vejledning på skærmen, og bare følg instruktionen i ro og mag, samt placer 3D-brillen (korrekt…) på din mobiltelefon. Der er tid nok til at få alt på plads inden det lille 3-D filmklip starter. Videoen var rigtig interessant, men desværre noget svær at se pga. solen, som vi havde i ryggen. I skyggen fra udsigtsplatformen gik det straks bedre. Begge børn var i øvrigt vilde med netop det elektroniske islæt. Men de har også den alder hvor alt der foregår på en smartphone eller tablet er interessant.

Tip! Vi brugte 1½ time på besøget, og jeg tror næsten ikke det kan gøres hurtigere hvis man gerne vil fordybe sig i alt det materiale der er til rådighed. Så husk at sætte godt med tid af til besøget – i hvert fald første gang.

På vejen til udgravningen er alle Danmarks fæstningsværker beskrevet på flotte plancher, så man tager en fysisk tur gennem historien ned til udgravningen. Smart fundet på!

Selve borgringen er et imponerende syn, markeret med sin kæmpe metalkonstruktion – i fuld størrelse! Der er altså tale om et imponerende bygningsværk. Se bare hvor små børnene er i forhold til!
Der er rig mulighed i at fordybe sig i detaljerne omkring udgravningen. Sidste års resultater, svar, teorier og undringer er sat op på plancher, så man kan følge med. Det virker supergodt.
Plancherne er spækket med små koder, som via app’en giver adgang til små film og lydspor om alt fra udgravningen til de fund der er gjort.

En levende udgravning

Det der gør Vikingeborgen så spændende er, at man som besøgende kan følge med i udgravningen. Vi var der godt nok på en helligdag, så udgravningen lå stille lige dén dag. Alligevel kunne vi frit gå ind i teltet hvor der graves. Der kunne vi se hvad der allerede var gravet frem samt markeringer af, hvor der (gætter vi på) skulle graves yderligere. Så spændende!

Tip! Med din billet har du adgang til hele 2017 sæsonen, så du kan komme igen og igen og følge udgravningen på tæt hold. Så gem billetten, også lige dine 3D-briller og koden til virtual reality-delen!

Besøget sluttede vi af med at besøge udstillingen for de genstande som er fundet under udgravningen sidste sommer. Der er blandt andet en værktøjskasse, noget sølv og guld, samt nogle fine perler i glas.

Efter besøget

Efter besøget har man jo fuld adgang til appen, så alt hvad man ikke lige fik set eller læst under besøget kan man gøre derhjemme. Det har vi benyttet os af, særligt har børnene med stor fornøjelse set, og genset, filmklippene. Og vores datter på 8 har begejstret fortalt om vores besøg til sin farmor og farfar. Altid dejligt, når kulturelle oplevelser sætter sig fast i bevidstheden hos ens børn!

Yderligere info

Vikingeborgen har åbent hver dag fra 10-16 fra 1/6 til 31/8 2017.

Adgang er 40 kr. pr. person over 6 år. Hvis man er mere end 10 personer sammen kommer I ind for 30 kr. pr. person.

Parkering koster 30 kr. for almindelige biler, mens mobile homes/campervans skal betale 85 kr.

Der er toiletvogne – også til handicappede, og så sælges der bl.a. is og en god blanding af både varme og kolde forfriskninger. Så tag en kop kaffe med på turen rundt – men HUSK at tage dit affald med dig tilbage!

Tip! Der er rundvisninger i weekender kl. 10:30, 12:30 og 14:30 – og de varer i en time. I sommerferien er der også rundvisning i hverdagene på de tidspunkter. Rundvisningerne koster ikke ekstra. I hverdagene er der også mulighed for at blive vist rundt af arkæologerne, det foregår kl. 10:30.

Vikingeborgen har en fed, fed hjemmeside, tjek den ud her. I mine øjne gør den sig bedst på en smartphone, men selvfølgelig dur din tablet eller pc lige fint!

Claus demoer hvordan man IKKE skal sætte 3D-brillen på sin smart phone…

Dette luftfoto er fra 1970 og viser en tydelig cirkel i jorden. Ingen anede på det tidspunkt at der gemte sig en vikingeborgring dér!

“>
ttp://voreseventyr.dk/wp-content/uploads/2017/06/IMG_6153-e1497383865858.jpg” alt=”” width=”640″ height=”480″ /> I fuldt firspring på vej mod næste Virtual Reality spot[/caption]

Kommentar (1)

  1. Pingback: Sommerferie i Køge - 10 ting du kan lave med dine børn | Vores eventyr...

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.