Trætopbaner på Gavnø Slot – eventyr for alle med hang til adrenalinsus

Da vi rejste i Australien tidligere på året kom vi forbi nogle steder hvor der var nogle trætopbaner – dvs. klatrebaner i træerne. Vores datter har aldrig været nogen bangebuks og er som regel med på den vildeste udfordring – og hendes hedeste drøm var da også at få lov til at prøve sådan en klatrebane i træerne. Det nærmeste vi kom på en var i en zoologisk have i Sydney, men man skulle desværre være hele 14 år gammel for at prøve, så vi måtte springe den aktivitet over – og i stedet tilføje den på vores liste over oplevelser vi gerne vil have på et tidspunkt.

gavnoe1Nu er det jo heldigvis sådan der også findes trætopbaner uden for Australien så jeg fik researchet mig frem til at man på Gavnø Slot på Sydsjælland har en række baner af varierende sværhedsgrad, og hvor børn helt ned til 3 år kan være med, hvis bare de er 110 cm høje. Dén del var ret vigtig, for begge børn skulle jo helst kunne være med. Linea blev fuldstændig elektrisk da hun hørte at hun endelig skulle op i en trætopbane og glædede sig til dagen som var det juleaften – ingen tvivl om at vi havde ramt plet med den aktivitet for hendes vedkommende. Vi var i tvivl om hvorvidt vi skulle bestille plads til Vitus også, for vi var usikre på om han ville have lyst til at klatre rundt oppe i træerne. Vi endte dog med at bestille plads til ham også, og det skulle også vise sig at vores tvivl om hans lyst og evner blev gjort totalt til skamme! Så ens børn kan altså MEGET mere end man lige tror, det er vist en god læring for mange forældre, haha…

En skøn søndag først i august gik turen derfor mod Gavnø Slot. Vi havde købt billeter hjemmefra over internettet, og det kan godt anbefales at gøre det, for man sparer 10% af billettens pris. Da vi havde børn med dukkede vi op til det allerførste hold der skulle op i træerne. Ud over os – og vi var 8 – var der en mor og hendes teenagedatter. gavno01Inden vi overhovedet kom i gang med at klatre skulle vi først have sele og hjelm på og det gælder børn som voksne. Hjelmen er mest for at man ikke skal skrabe hovedet mod grene og wires, for det skulle være komplet umuligt at falde ned fra banen, grundet det sikkerhedssystem der bruges. gavno03Der er en instruktør der forklarer hvordan udstyret skal sidde, og i samlet flok begav vi os på vej hen mod den første bane – børnebanerne – hvor vi en for en blev koblet på den wire som skulle føre os gennem banen.

gavno04
Vi gik på i forskellig rækkefølge, både barn først og voksen først, og begge dele fungerede tilsyneladende fint. Jeg gik sammen med Linea på den første bane, og jeg syntes det var fint at jeg kunne vise hende hvor hun skulle sætte fødderne, inden hun selv kastede sig ud på banen. Det skal lige tilføjes, at jeg er en total bangebuks når det kommer til højder og at gå ude på gyngende trækonstruktioner der er hængt op i wires mellem træerne, så det var enormt grænseoverskridende for mig at gå bare på børnebanerne! gavno06Så jeg spekulerer på om jeg mon fik været det bedste eksempel for min datter, for på den første bane var hun også ret nervøs – men pavestolt da hun kom igennem og tog svævebanen ned til jorden sammen med mig.
Vitus, som gik sammen med sin far var anderledes kry – og stod og nærmest hoppede ude på banerne mens han var ét stort smil. Han sagde flere gange at det da var “pærelet”! Ja, så kan man føle sig overgået som mor!

gavno10Efter at have taget de to begynderbaner sammen med børnene ville de gerne prøve banerne alene – og det fik de selvfølgelig lov til. Og dét var altså en fantastisk oplevelse – både for børnene – og ikke mindst de voksne som virkelig fik syn for sagen for hvad afkommet kan alene! gavno09Og at opleve sin fire-årige søn bare spankulere rundt oppe på banen var fedt, og høre hans stolte “se mig, mor!” en udsøgt fornøjelse.

Da begynderbanerne var afprøvet ville de to største børn på 6 år gerne med over på voksenbanen, og sammen med fædrene kastede de sig ud på den grønne bane hvor man altså kommer en del højere op i træerne! Der var også et mærkbart skift i sværhedsgraden, hvor det der særligt vakte problemer var højden på børnene som ind i mellem var lige små nok til at kunne nå op til diverse wires og hængende tov. gavno16Men begge børn kom helskindede – og meget stolte – igennem, og al frygt og frustration fra den netop overståede tur var glemt. Min veninde tog også turen i den grønne bane mens jeg meldte mig – totalt frivilligt – til at holde øje med de yngste sikkert forankret på jorden… gavno17Da den grønne bane således var den sidste børnene prøvede var der den røde og sorte tilbage for de voksne at give sig i kast med, og begge baner blev afprøvet. Den røde bane viste sig faktisk at være lidt lettere tilgængelig end den grønne, så hvis dit barn har mod på voksenbanen, så prøv engang med den røde i stedet for den grønne. Det var lettere at nå hjælpemidlerne på den bane.

Når (eller hvis??) man bliver træt af at klatre i træer, så har Gavnø Slot en umådelig smuk park med blomster der passer til årstiderne. gavno13Da vi var der var roserne i fuldt flor ligesom 1000-vis af liljer var i gang med at spring ud. Det er skønt med en slentretur her, og der er virkelig meget at se på. Er man træt efter gå-turen eller klatrestrabadserne kan man spise sin medbragte mad forskellige steder i parken – eller man kan slå sig ned på legepladsen hvor enkelte bænke og borde er sat op. Så kan børnene også få brændt noget “frokost-energi” af mens de voksne nyder en kop kaffe.gavno20

Yderligere info

Læs mere om banerne og bestil billetter online inden du ankommer på deres hjemmeside.

Åbningstider (2015): 28/3- 18/10, torsdag til søndag. I sommerferien og efterårsferien åbent alle dage.

Køber du billet til Gavnø Go Fly får du automatisk billet til parken med den smukke blomsterhave og den store sørøverinspirerede legeplads.

Sæt en hel dag af til besøget på Gavnø Slot hvis I både vil klatre, på legeplads og gå tur i parken.

gavno02

gavno07

gavno05

gavno15

gavno18

gavnoe2

gavnoe3

gavno14

gavno19

 

 

Kommentarer (2)

  1. Pingback: Efterårsferie på Sjælland - sjove og spændende aktiviteter til familien 2019 | Vores eventyr...

  2. Pingback: Påskeferie - 10 aktiviteter og sysler til familien | Vores eventyr...

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.