Tæt på en truet dyreart – søløver i Seal Bay, KI

Seal Bay – et fristed for søløver i Australien

Allerede inden vi ankom til Kangaroo Island vidste vi, at et af de steder vi ikke skulle misse var Seal Bay Conservation Park på den sydlige del af Kangaroo Island.

Seal Bay Conservation Park er et fredet område hvor man som besøgende kan komme ganske tæt på den australske søløve, som der på verdensplan kun er små 15.000 tilbage af. Heraf bor de 85% i Australien, og de 1000 af dem bor i området omkring Seal Bay. Det var dem vi skulle besøge.DSC_1154

Der findes to tur-typer at vælge i mellem uden for skolernes sommerferie; – en guided tur (Seal Bay Experience) eller en selv-guided boardwalk tur. De to store forskelle på turene er, at den guidede tur har en guide (sjovt nok…) og at man kommer helt ned på stranden til søløverne. På boardwalk-turen er man et stykke fra søløverne og går rundt selv. Boardwalk-turen er derudover inkluderet i den guidede tur. Selvom prisen er dobbelt op for en familie for den guidede tur, nemlig 80 AUD, var vi egentlig ikke i tvivl – det var den guidede tur vi skulle på.

Idet vi besøgte Seal Bay CP lige efter skolernes sommeferie var slut var der næsten ikke nogen mennesker på stedet, hvilket faktisk passer C og jeg udmærket. Vi kan godt lide at have stederne sådan lidt for os selv, så ikke vi er en del af et stort turisthype. Og med kun ni deltagere på turen, hvor vi selv havde besat de fire pladser, var det bestemt ikke en særlig stor gruppe der gik mod stranden.

DSC_1173Allerede efter meget kort tid så vi de første søløver ligge og sove i klitterne, rigtig spændende! L og V var ellevilde og syntes selvfølgelig at søløverne var meget nuttede! Ved første øjekast kan man måske tro at søløverne er dovne fordi de ligger og sover i klitterne, men faktisk er de ved at samle kræfter efter nogle hårde fødeindsamlende dage til søs.

Søløver er nemlig på havet i tre dage efter føde, hvorefter de så hviler sig i andre tre dage.

DSC_1160Vel nede på stranden holdt vi os på god afstand af søløverne og fulgte guidens anvisninger til punkt og prikke – og det gjaldt heldigvis også L og V – det er eller ikke typisk for dem at forholde sig i ro på en kæmpe strand. Vi fik lejlighed til at se masser af søløver – også små unger som naturligt nok er helt utroligt nuttede. Vores guide kunne fortælle mange ting om både søløver og området, og da vores gruppe var lille var der rig lejlighed til at stille uddybende spørgsmål.

DSC_1209

DSC_1204

DSC_1197

L og Vi gang med kikkerten for at spotte søløver på stranden

Vores guide kunne bl.a. fortælle, at i det 19. århundrede blev den australske søløve jagtet så meget, at den næsten blev udryddet. Amerikanere og europæere var stort set lige gode om nedslagtningen, og det er altså altid frygteligt at høre hvordan “den hvide mand” har grebet ind i egne af verden hvor de egentlig skulle have opført sig som gæster. Selv 200 år efter kan jeg skamme mig på europæerne og amerikanernes vegne. Og selvom søløverne bor i et beskyttet område er deres bestand desværre ikke rigtig i fremgang.

Efter ca. 45 minutter var den guidede tur slut og vi gik tilbage til visitor center – hvor børnene fik købt sig et par nye bamser. Det føles godt at støtte foretagender som dette, som virkelig forsøger at forbedre vilkårene for en truet dyreart. Da vi som en del af den guidede tur kunne gå en tur på boardwalken gjorde vi selvfølgelig også det. Boardwalken er 800 meter lang, egner sig til kørestole, og udsigten fra den over havet og klitterne er fantastisk. Næsten nede ved slutningen af boardwalk’en ligger et stort hvalskelet som stammer fra en ung hval der blev skyllet på land for over 30 år siden. Man kan ikke komme tæt på det, men det er så stort at man sagtens kan se alle knoglerne. Børnenen mente bestemt at det måtte være en dinosaurus der lå der…

DSC_0003

Den imponerende boardwalkkonstruktion ses tydeligt her

DSC_0006

Et skelet fra en hval ligger i klitterne

Yderligere info

Seal Bay Conservation Park

Seal Bay Road, Seal Bay, Kangaroo Island,South Australia 5223, Australia

Seal Bay website

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.