Hjemmelavet hyldeblomstsaft – forsommerens vidunderlige læskedrik

Selvom det er lige ved at være for sent, så kommer her opskrift og fremgangsmåde på en af min og min families absolutte favoritdrikke – nemlig hyldeblomstsaft.

Denne skønne, gyldne drik smager virkelig af sommer og læsker i den varme vi har haft det sidste stykke tid, så vi har allerede drukket én af de flasker jeg lige har produceret.

Når man laver hyldeblomstsaft skal man sætte lidt tid af til det – det skal nemlig trække i 3-4 dage, men derudover er hjemmelavet hyldeblomstsaft ikke specielt tidskrævende. Så ikke så meget at tøve over – sæt igang, og find de sidste blomstrende hyldetræer og rib dem for deres skønne blomster.

Ingredienser

Du skal bruge:

  • 45-50 hyldeblomstskærme
  • 2 kg rørsukker
  • 3 liter vand
  • 5 økologiske citroner

Fremgangsmåde

IMG_7585Det vigtigste her er, at hyldeblomsterne er plukket et sted hvor der ikke er for meget biltrafik. Så find et øde hyldeblomstlæhegn, og gå amok med saksen og pluk rigeligt. Når du kommer hjem, så klip de grove stilke af skærmene, og ryst i samme ombæring blomsterne grundigt så evt. smådyr rystes af. Sæt dem til side.

IMG_7586I en gryde koger du vand og rørsukker op til kogepunktet.

IMG_7588Imens det koger, vasker du citronerne og skærer dem i skiver. Pyt med kernerne, dem sier du fra på et senere tidspunkt.

IMG_7589I en (eller to) store skåle lægger du hyldeblomstskærme og citroner lagvis, og hælder den kogende sukkerlage over og rører rundt.

Herefter skal blandingen køle af inden du sætter den i køleskabet i tre-fire dage. Hver dag rører du rundt i blandingen et par gange (det er også OK at glemme det nogen af dagene).

IMG_8436På den fjerde dag er det på tide at si saften. Jeg gør det i et tyndt (rent!) viskestykke lagt i en si, hvor jeg hælder hele skålens indhold over i, og så er det ellers bare at laden det stå og dryppe af, indtil der ikke gemmer sig mere saft i hyldeblomstskærmene.

Herefter hældes den dejlige hyldeblomstsaft på flasker. Jeg skyller mine i atamon for at konservere en smule – man kan også bare hælde det på plastikflasker og komme dem i fryseren, så har man frisk saft til lang tid, og du behøver ikke bruge atamon.

IMG_8838Af ovenstående portion fik jeg fem flasker af hver 0,75 liter hyldeblomstsaft – nok til en god, lang og varm sommer.

Og hvem siger i øvrigt at man kun kan blande hyldeblomstsaft med vand…? Næh, prøv at blande det med bobler, både danskvand, men så sandelig også f.eks. cava eller andre alkoholiske bobler. Det er skønt som velkomstdrik!

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.