En lille hemmelighed i Køge – kom til tops i Køge Kirkes tårn!

Eftermiddagens eventyr havde stået meget højt på vores to-do liste siden vi fandt ud af at det kunne lade sig gøre. Vi oplevede nemlig endnu en ny vinkel på Køge. Hvor vores kanotur viste byen lidt fra neden bød dette eventyr på at se byen fra oven. Jeg har ikke tidligere været bekendt med muligheden for at se Køge oppefra, men min research til blogindlægget om aktiviteter i Køge i sommerferien afslørede det.

Det jeg fandt frem til var, at man kan komme op i toppen af Køge Kirkes 42 meter høje tårn – dvs. – man kommer så “kun” derop til hvor klokkerne sidder, men dét er skam også noget af en tur opad. Det svarer til omkring samme højde som den hvorfra man skuer ud over København når man er i Rundetårn.

Vi vidste ikke hvor vi skulle henvende os for at komme op i tårnet, men tænkte, at selve kirken da nok var et godt bud – og ganske rigtigt – oppe foran i kirken var slået et lille bord op hvor to unge mænd sad – med et lille skilt der fortalte at en tårntur koster 10 kr for voksne og 5 kr for børn.

kirketaarn02Det viser sig, at en tur derop er guidet, så den ene unge mand sprang straks op og viste os vej hen til indgangsdøren til tårnet som er en lille-bitte rød dør – som jeg faktisk mange gange har tænkt på hvor fører hen. Nu ved vi det – den fører simpelthen op i tårnet.

kirketaarn_op1Bag døren åbenbarer sig den mindste, snoede stentrappe jeg længe har set – faktisk temmelig svært at tage billeder – for der er dunkelt og stejlt – og du vil gerne bruge dine hænder til at holde ved dine børn og det reb der er sat op som gelænder.

Vores guide fortalte at der er omkring 100 stentrin op, hvorefter der så er omkring 30 trin yderligere på en trætrappe. Jeg syntes bestemt der var flere end de 100 trin, men jeg havde ikke lige åndsnærværelse nok til at tælle efter. kirketaarn07Da stentrappen var forceret kom vi op på første “dæk” hvor urværket er placeret. Det går som et gammel bornholmerur med lodder der vha. tyngdekraften trækkes mod jorden. kirketaarn06Når lodderne er langt nok nede, skal de trækkes op igen. Nu til dags foregår det ved hjælp af en maskine – men i gamle dage var det klokkeren der måtte slide i det. Og slide i det må han have gjort, for de lodder så godt nok tunge ud! Bemærk den solide træstruktur!

kirketaarn08Efter at have beundret urværket lidt, fortsatte vi op ad endnu en stejl trappe indtil vi kom så højt op som turen gik. Nu var vi kommet op til der hvor klokkerne sidder, og rent faktisk nærmede klokken sig kvart i, og da der er kvartersslag ville vi komme til at høre de små klokker kime. kirketaarn18Både L og V blev med det samme nervøse for lyden og begyndte at holde sig for ørerne selvom der var 10 minutter til… Der er temmelig mørkt oppe i kirketårnet, så det hjalp gevaldigt på lyset da vi fik åbnet for skodderne for vinduerne – lyset strømmede ind – og vi fik en mere end betagende udsigt over Køge – mod alle fire verdenshjørner. Kigger man mod øst kan man – i klart vejr – se Øresundsbroen. Det var desværre ikke så klart denne dag, så vi måtte nøjes med at kunne skimte Avedøreværket – men det ligger nu også en sjat kilometer væk.

udsigtDet er en fin oplevelse sådan at se sin by fra oven – at kunne “lure” ned i de små hyggelige gårde, og se hvordan Køge er bygget op.

kirketaarn10Da klokken var .44 sagde guiden at der var et minut til klokkerne ringede, og straks skulle vi holde børnene for ørerne. Guiden selv holdt sig for ørerne, men da der ikke var nogen til at holde Claus og jeg for ørerne håbede vi at det ikke var så højt… og det var det absolut heller ikke. Der slås lige to små slag til at markere kvarteret. For nu at sige det mildt var der efterfølgende nærmest panik på hos børnene hvis klokken skulle nå at blive hel, og de dermed skulle stå oppe i tårnet og høre den store klokke ringe…

kirketaarn21 kirketaarn22Men, efter kvarterslaget gik vi ned igen – først baglæns ad den stejle trætrappe, og så forlæns ad stentrappen, med et fast greb i Vitus med den ene hånd og et fast greb i gelænder-tovet med den anden. Alle nåede helskindede ned igen, og ude i det fri – i sikker afstand fra klokkerne – ville begge børn gerne høre klokkerne ringe. kirketaarn29Så vi tog plads – og kunne – lige efter hel-slaget – se to personer dukker op i vinduerne. Så det er altså muligt at være deroppe også når den store klokke ringer – det må vi prøve en anden gang.

Besøget tager i alt ca. 20-25 minutter, så det er muligt at klemme det ind mellem øvrige gøremål i byen hvis man nu alligevel er af sted. Og det synes jeg bestemt man skulle gøre! Det bedste er at opdage de små eventyr som ligger lige for næsen af en – og en tur op i Køge Kirkes tårn er lige præcis et sådant.

Yderligere oplysninger

Kirketårnet er åbnet for besøgende mellem 12 og 16, mandag til fredag i skolernes sommerferie.

Pris: 10 kr. for voskne, 5 kr. for børn

Sko der sidder godt fast på fødderne er en fordel – trappetrinene er smalle og stejle.

kirketaarn09

Man kan komme endnu højere op – men dette er ikke for besøgende i kirken.

kirketaarn24

Dette er døren der fører ind til tårnet – så lille at man som voksen skal bukke sig for at komme ind.

kirketaarn03

Man kan hurtigt se ud af tårnet og ned på omgivelserne. Her ser vi i retning mod biblioteket.

kirketaarn26 kirketaarn14 kirketaarn05 kirketaarn13

 

Kommentarer (5)

  1. Pingback: International Vandets Dag - til tops i Køges vandtårn | Vores eventyr...

  2. Lars Nielsen, VisitKøge

    Hej Ane Kirstine

    det er længe siden vi har set dine gode børneoplevelses blogindlæg?

    Svar
    1. Anne Kirstine (Forfatter)

      Hej Lars – ja, desværre! Jeg har været “ramt” af graviditet og baby på nu to måner. Og oven i det er jeg kommet til skade med knæet!! Håber dog snart at være tilbage, for der er jo stadig mange dejlige ting at opleve i Køge. Sig endelig til hvis der er noget du har i tankerne, som kunne være interessant for børnefamilier.

      Svar
  3. Karin

    Det lyder som en god oplevelse. Jeg går næsten dagligt forbi kirken, men har aldrig tænkt på, at man kan komme op i tårnet. Der må være en fantastisk udsigt. Faktisk har kirken altid været “lukket” pga begravelse, barnedåb eller lignende, når jeg har tænkt, at NU skulle jeg se den, men nu vil jeg prøve igen :)

    Svar
    1. Anne Kirstine (Forfatter)

      Hej Karin
      Tak fordi du tog dig tid til at kommentere på mit indlæg:-)
      Det er en super oplevelse at besøge kirketårnet – og udsigten er fantastisk deroppefra.
      Du kan være helt sikker på at der er åbent for tårnture i sommerferieperioden (hele juli), men ellers prøv kirkens hjemmeside for oplysninger om tårnture.
      Jeg håber du kommer derop:-)
      Mange hilsner Anne Kirstine

      Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.