International Vandets Dag – til tops i Køges vandtårn

Den 22. marts 2019 var det den Internationale Vandets Dag, og traditionen tro kan man denne dag komme op i Køges vandtårn.

Vandtårnet har altid virket lidt mytisk for mig – det meget høje paddehatteformede tårn – der altid har hævet sig over Køge Stadion. Som barn har jeg tænkt mange gange, om det mon var fyldt med vand. Altså, så når man åbnede døren, så ville der vælte millioner af liter vand ud.

Heldigvis forholder det sig ikke sådan. Vandet ligger trygt og godt helt øverst i tårnet i en gigantisk tank. 

Vidste du! At vandtårnet er bygget i 1972. Det er 42 meter højt og rummer 6.400 m3 vand – det svarer til 6,4 mio liter vand! Det er nok til, at forsyne Køges borgere med få vand i 2 døgn.

Det er ikke en dagligdags ting at vandtårnet er åbent for offentligheden – det sker faktisk kun én gang om året. Det er, når det er den Internationale Vandets Dag. 

I år faldt det på en fredag, og jeg havde taget tidligt fri fra arbejde så jeg og de to ældste børn kunne være på plads ved vandtårnet ca. fra åbningstid kl. 14. Det skulle vise sig at være en god ting, for der var allerede ventetid da vi kom frem – og køen blev kun længere. Så det er noget af et tilløbsstykke sådan at komme til tops i byens vandtårn.

Mens vi ventede på at komme op var der juice og slik til børn og barnlige sjæle, så man kunne tanke lidt energi inden den 201 trin lange færd opad skulle begynde.

Turen op – og ned

Trappen er bare en helt almindelig vindeltrappe der står inde i midten af tårnet – selvfølgelig med gelænder. Men for en som mig med mellemsvær højdeskræk var det alligevel lidt af en udfordring at komme til tops. Selvom op-ad helt klart er den bedste vej at gå.

Venlige mennesker har skrevet hvad trin man er nået til – her er toppen af trappen.

Pustende og prustende nåede vi toppen og kunne nyde en fantastisk udsigt over Køge. Det var dog gråvejr, så mobiltelefonens kamera kom lidt til kort ift. skarphed, men jeg har dog sat et billede ind for at give et indtryk af udsigten. Man aner Køge Kirke rage godt op over byen, og så bugten ude bagved. Man kan godt nok se langt!

Efter 5-7 minutter på toppen gik turen nedad igen – og denne gang var det med en del mere bævende ben for mit vedkommende.

Tanken om, at der på den anden side af det smalle gelænder var omkring 40 m ned i frit fald var nok til at jeg nærmest klinede mig til trappens centrum som er en solid betonpille. Det gjorde også, at jeg ikke én eneste gang kiggede ud over siden, og at billedet ovenover er det bedste af “udsigten” nedad.

Vel nede igen kunne man smage vand direkte fra vandtårnet – og man kunne tage en drikkedunk med som souvenir. Meget fint arrangement!

Ud over det nyeste vandtårn ved Køge Stadion, har Køge to andre, nedlagte vandtårne. De fremstår i smukke, røde mursten og stammer helt tilbage fra 1892 (vandtårnet på Niels Juelsgade) og 1924 (vandtårnet på Blegdammen). Ingen af disse er mig bekendt åbne for offentligheden ved nogen lejligheder. Det kunne ellers være spændende at besøge dem!

Klar Forsyning – Køges vandværk

Men vand-eventyret sluttede skam ikke her. For næste punkt på vores vandede dagsorden var en rundvisning på Køges splinternye vandværk. Det stod færdigbygget i 2018, og rummer al den seneste teknik inden for vandværksdrift.

Til denne rundvisning havde vi fået selskab af familiens yngste barn, lille A på snart tre år. Han klarede rundvisningen så fint, og stillede mange spørgsmål til alle de store tanke og ledninger han så. “Hva’ deet?” og “Hva’ deet?” lød det igen og igen.

Under rundvisningen fik vi mulighed for at kigge ned i nogle af tankene. Der var sat lamper op så man ved tryk på en knap kunne se hvordan der ser ud inde i tanken.

Hvordan virker vandværket

Sammen med Køges vandtårn sikrer to store rentvandstanke en stabil vandforsyning i Køge. Inden vandet havner i rentvandstankene som drikkevand, skal grundvandet igennem en proces med både iltning og omdannelse af ammonium til nitrit. Første stop for vandet er iltningstankene, hvor iltning fjerner gasser som metan og svovlbrinte, samt omdanner jern og mangan til større partikler. Andet stop er sandfiltertankene, hvor jern og mangan sies fra og hvor nitrifikationen finder sted.

Vidste du! At “nitrifikation” er processen hvor ammonium omdannes til nitrit. Processen er afhængig af, at vandet har fået tilført ilt. 

Jern og mangan fjernes for at undgå brunligt vand som kan misfarve vores vasketøj. 

Vidste du! At rentvandstankene hver indeholder 500 m3 vand – det svarer til 500.000 liter vand. 

Fra rentvandstankene er næste stop forbrugerne. Via udpumpningsanlægget havner vandet hos de køgegensiske borgere. Når forbruget er på sit højeste pumpes der 250-300 m3 vand ud – i timen! Det er f.eks. om morgenen når vi alle sammen skal have et brusebad!

Fagre elektronik – et vandværk i 2019

Hele vandværket, dets pumper og også selve vandboringerne, er styret elektronisk. Det betyder, at man i princippet kan betjene hele anlægget fra sin sofa.

Yderligere info

Vil du lære mere om vandforsyningen i Køge, så tag et kig på Klar Forsyning

Du kan komme til tops andre steder i Køge – og se byen lidt fra oven: Om sommeren er tårnet i Køge Kirke åbent for besøgende. Læs mere om det i dette indlæg

Vandtårnet er åbent igen i 2020 når der endnu engang afholdes Vandets Dag i Køge. Hold øje med dagspressen for tider.

Kommentarer (2)

  1. Eva Zangenberg

    Jeg kan fortælle, at vandtårnet er tegnet af min gudfar, min mosters mand, arkitekt Karl Verner Jensen Gaard
    Mvh, Eva Zangenberg

    Svar
    1. Anne Kirstine (Forfatter)

      Kære Eva
      Tak fordi du tog dig tid til at skrive. Hvor spændende at det er en fra din familie der har tegnet det flotte tårn.
      Mange hilsner Anne Kirstine, Vores Eventyr

      Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.