Dannebrog og Kiek in de Kök – på eventyr i Tallinn

Lørdag d. 12. oktober 2019

Efter en god nats søvn i et dejligt stille kvarter, blev vi vækket af vores yngste. Klokken var uhørt 7:30 hvilket er nærmest 1 1/2 time mere end han sover derhjemme. Det regnede! Men OK – det vidste vi jo godt hjemmefra at det ville. Så planen for i dag var, at vi skulle til Seaplane Harbour – en del af Estlands maritime museum. Men fordi vi var så lang tid om at komme ud af døren var det blevet tørvejr da vi endelig kom afsted. Så vi ændrede planer på et split-sekund. Tænker det nogen gange må være svært at være vores børn, for på ferier siger vi gerne én ting, hvorefter vi gør noget andet. Simpelthen fordi vi lige bliver inspireret.

Den Danske Konges Have

Her var det det overraskende tørvejr og lette solskin der inspirerede os til at gå op for at se udsigten over byen. Pludselig fandt vi dog os selv ved indgangen til en have. Og en port hvor der stod Taani Kuninga Aed. Altså den Danske Konges Have. Altså der hvor Dannebrog faldt ned for 800 år siden. Fedt! Der skulle vi ind, så vi ændrede planer igen for anden gang inden for måske 5 minutter. Måske er vores børn bare ved at være vant til det…?

Det er næsten lidt som en skattejagt at finde stedet hvor det siges at Dannebrog faldt ned, for der er ikke nogen skilte der leder en derhen. Men man skal gå ned ca. midt på pladsen, ad en trappe til venstre. Vi fandt stedet, og i det fugtige efterårsvejr stod farverne bare så flot. Legenden om Dannebrog står sågar på dansk foruden naturligvis estisk og engelsk.

Ungerne gav ikke sååå meget for legenden om Dannebrog – for et flag kan jo ikke falde ned fra himlen… Men de havde dog ikke lige noget bedre bud på hvordan flaget pludselig var havnet i de danske krigeres hænder.

Kiek in de Kök fæstningsmuseum

Efter således at have mærket historiens vingesus lå det lige for at gå ind i Kiek in de Kök fæstningsmuseet som ligger samme sted. Her købte vi billet til hele museet så vi kunne se alle tårne (4 stk), gå på borgmuren samt komme ned i bastionspassagen og se “museum of carved stone”. Det museum var en stor oplevelse for alle. Da 2019 jo er 800 året for Dannebrog er der tillige en særudstilling om netop dette. Det var den udstilling Dronning Margrete var ovre og åbne i juni.

Det mest spændende tårn var Kiek in de Kök tårnet som er 6 etager højt og har forskellige udstillinger om bl.a. våben, toturredskaber og hvordan Tallinn er blevet til. Der var vildt varmt på museet, så vi svedte bravt i vores varme efterårstøj. Bl.a. fordi vi skulle gå på så mange trapper! Kan faktisk ikke huske hvornår jeg sidst har gået på så mange trapper! Ungerne klarede det heldigvis fint – også lille Mr. A – selvom han et par gange rigtig gerne ville bæres!

Efter at have set Tallinn lidt oppefra var det nu blevet tid til at se byen nedefra. Dvs. komme en tur ned i bastionspassagen som er 320 m. lang. Disse gange blev bygget under Estlands svenske herredømme for ca 300 år siden. Det var en hel lettelse at komme derned, for der var nemlig dejlig køligt oven på det meget varme museum.

Vores datter var dog ikke meget for besøget – af flere årsager! For det første var der huleedderkopper (vi var heldige at se én) – og for det andet fordi det siges det at spøge i gangene. Der er mange historier om mørke skikkelser, en hovedløs figur samt en hvid dame som strejfer omkring dernede. Vi så dog kun ét genfærd, og det var sat op med projektor. Men lidt familieagtig sjov blev det da til, det kan jeg vist godt sige.

Cafestop

Efterhånden pressede sulten sig gevaldigt på, og i Neitsitorn (Maiden’s Tower) er der en lille cafe hvor jeg vist godt kan afsløre at de laver en kanon-god latte! Hold nu op den var god. Den faldt så også på et utrolig tørt sted, men det har ikke betydet det hele ift. hvor god den var. Vi shoppede godt med kager – doughnuts, kanelsnegl, kardemommesnurre og en lille meat pie – og nød det ude på borgmuren ved små borde. Vi havde fin udsigt over Den Danske Konges Have – nu i silende regn. Og med et hav af turister. Hold op vi havde været heldige at komme fra museets åbningstid (kl. ca 10).

Crispy pig’s ear til frokost

Mætte af historie og mursten var det på tide at finde noget rigtig mad! Hjemmefra har vi luret, at sprøde griseører skulle være det helt hotte her i Tallinn. Det har vi fortalt vores børn – og det var da lige noget de kunne bruge. Først har der selvfølgelig været det obligatoriske “Aaaaadddd – griseøre, hvor klamt”. Men for vores mellemste søn er det næsten kammet helt over i modsat retning: Han VILLE have griseøre til frokost! Heldigvis havde vi også hjemmefra luret hvor dén ret kunne anskaffes.

Og det er på The golden piglet Inn. Simpelthen. Så frokoststedet blev fundet, og en gang griseøre bestilt til forret. Vi valgte også en gang blandede estiske pølser og en svineskanke med sauerkraut til deling mellem os 5. Noget har vi da lært af at være i Albanien og få kæmpe portioner mad.

Svineøret kommer så heldigvis skåret i strimler som er friturestegt. Så det minder faktisk mest af alt om flæskesvær og smager også derhenad. Men dog alligevel ikke helt. Mr. V var helt vild med det, og kunne godt tænke sig KUN at få det til frokost. Men til €7 for en ganske lille portion ville det nærmest ruinere os at købe til et helt måltid (og hvad sker der i øvrigt for den pris – er griseøre ikke nærmest et restprodukt?).

Udsigt over Tallinn

Efter frokost var det altså lurtid for familiens yngste medlem, så turen gik de ca 2-3 minutters gang hjem til lejligheden til et par timers afslapning, inden anden (og meget, meget kortere) etape kunne gå i gang ved 17-tiden.

For nu skulle vi altså op og kigge ud over tagene i Tallinn! Og da det igen var tørvejr var det vist bare at slå til. Og sikke dog en dejlig udsigt der er over den gamle bydel og dens spir og smukke røde tage!

Tror godt man kan sige at vi glæder os til endnu en dag i Tallinn i morgen – hvor vi vil prøve at komme hen på det dersens Seaplane Harbour-museum! I andet forsøg må det da lykkes!

Flere indlæg om Vores Eventyr  på farten – i Tallinn

Dag 1 – ankomst i Estland

Dag 3 – Seaplane Harbour og TV tårnet

Dag 4 – Engergy Discovery Center

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.