Lige inden Kr. Himmelfarts-ferien hørte jeg at “Legeskibet” havde lagt til i Køge Havn. Det vakte straks min nysgerrighed, og via kommunens hjemmeside fandt jeg hurtigt frem til www.legeskibet.dk hvor jeg kunne læse mere om hvad Legeskibet var for en størrelse – og finde ud af om det var noget Vores Eventyr skulle afprøve.
Det viste sig at lyde rigtig spændende – og legeskibet siger om sig selv
Legeskibet er ladet med oplevelser og bevægelsesglæde. Det er på én gang et kulturskib, et skib for fysisk aktivitet i bred forstand og et skib for leg, fællesskab og dannelse.
Aktiviteterne på og omkring skibet lød til at være mange og forskellige og det var nok til at pirre nysgerrigheden hos os. Så vi planlægde at lægge vejen forbi Legeskibet på Vitus’ fødselsdag – som en slags ekstra fødselsdagsaktivitet. Så vi cyklede forventningsfulde afsted mod havnen ud på eftermiddagen.
Vejret var en blanding af både sol og voldsomme byger og blæst, men da installationen på havnen består af både selve skibet og en container var det ikke noget problem at være der selvom det regnede.
Vi startede i containeren fordi den egentlig er et større blikfang end skibet, der ellers er et fint sejlskib. Containeren er bygget op af bl.a. klatrevægge og udenfor er der sat balancebomme op som børnene straks skulle prøve. Inde i containeren var der sat en masse brætspil op – langt de fleste nogen jeg aldrig havde set før. Lige da vi ankom savnede jeg lidt at der var nogen der der kom og fortalte lidt om de forskellige spil og f.eks. om hvad man ellers kunne beskæftige sig med. Senere skulle vi finde ud af at der var noget besætning med som kaldes for Legematroserne. Men det gik hurtigt i glemmebogen da børnene opdagede en stor madras med en klatrevæg rundt om – dét skulle straks prøves, og så blev opmærksomheden vendt mod deres vilde leg der. Og hvis legematroserne manglede til at introducere nye gæster for hvad man kunne lave, så skal jeg lige love for at de trådte i karakter som legeonkler for Linea og Vitus. Som forælder tror jeg næsten ikke der findes noget bedre end når andre gider lege med ens børn – sådan rigtigt! Dvs. tumle og “slås”. Og ikke noget med at trække sig ud af legen efter et par minutter. Det var super at se på og skønt at høre børnene hvine af fryd når de blev fanget. Stor og dejlig oplevelse.
Det var blevet opholdsvejr og det betød at vi krydsede kajen og gik over til skibet. Vitus var meget bekymret for om skibet ville begynde at sejle når han kom ombord så det tog en del overtalelse inden han kom med. Men ombord kom han dog, og vi begyndte at udforske skibet både under og over dæk. Det var nu hurtigt klaret, da skibet ikke var så stort, men det var skægt at sammenligne med størrelsen på de skibe vi besøgte da vi var i Sydney. Selvom dette skib var mindre end dem vi så i Sydney, så havde Legeskibet mere plads i køjerne, omend kårene stadig var trange!
Tilbage ovendæks fik vi lov til at dreje på skibets ror – det skulle have 6 omgange for at dreje fra midterposition til yderposition – det er altså ret meget. Børnene syntes det var skægt at få lov til at styre (selvom vi var forsvarligt fortøjret) og da sammenhængen mellem roret og roret (altså, delen i vandet) gik op for dem nærmest hang de ud over rælingen på skift mens den anden drejede på roret.
Det gode vejr fortsatte, så vi gik tilbage på kajen og Claus prøvede kræfter med at gå på stylter mens jeg blev udfordret af en legematros i et af brætspillene. Spillet jeg blev udfordret i udstyrer hver spiller med 5 brikker som det gælder om at komme hurtigst af med. Spillepladen er formet som et rektangel, og i midten er der en smal bjælke med et hul i midten – kun så stort, at en brik lige kan passere igennem. Spillet går så ud på at “skyde” sine brikker over på modstandernens banehalvdel. Man “skyder” ved hjælp af en lang elastik som er spændt på tværs af ens banehalvdel, og så farer brikkerne af sted over brættet. Kommer man af med alle sine brikker først, har man vundet. Står man og ser på ser spillet ikke så svært ud – men det var faktisk ikke spor ligetil at ramme brikken igennem hullet i bjælken! Så jeg fik læsterlige tæsk af legematrosen – gennem 7-8 spil – men tog senere revance over Claus så jeg kunne gå hjem med en lidt bedre smag i munden… Vitus prøver her det samme spil som jeg fik så mange tæsk i:)
Linea og Vitus prøvede også en del spil og særligt Linea kunne godt regne ud hvordan nogle af spillene skulle betjenes, også selvom hun ikke spurgte om hjælp.
Vi rundede besøget sluttede vi i et lille område hvor man kunne skrive hvordan man som borger i Køge kunne tænke sig at området omkring havnen blev udnyttet. Vi nøjedes med at tegne et par tegninger og skrive tak for et par dejlige timer med masser af fysisk udfoldelse
Yderligere info
Legeskibet består egentlig af en lille flåde på tre skibe som skiftes til at sejle rundt til mange af Danmarks havnebyer. Det er et samarbejde med bl.a. Gerlev Legepark hvorfra legematroserne kommer. Det er legematroserne der står for lege-aktiviteterne på skibet og på kajen, og legematroserne sejler med skibet rundt i kortere eller længere tid.
Legeskibet er ikke en aktivitet som man ser flest af dem, det er nemlig 100 % analoge aktiviteter. Det synes jeg er super – særligt i en tid hvor børn leger mere og mere digitaliseret. Jeg er selv stor tilhænger af digital leg og underholdning, men desto mere elsker jeg også når jeg ser børn i alle aldre kaste sig ud i anderledes aktiviteter med stor iver og gåpåmod. Det viser, at trods iPads og fjernsyn, så er børn stadig vilde med at bruge deres krop og udforske nye ting.
Legeskibet er til enhver tid et besøg værd – om ikke andet, så bare for at kigge på de fine gamle sejlskibe. Og når I nu er nede på havnen – så kan man jo altid tage sig en klatretur – eller udfordre en af legematroserne i et brætspil – hvis I altså tør!
I øjeblikket er legeskibet i Holbæk og der bliver det liggende indtil d. 2/6 hvorefter det sejler videre til Kalundborg. I kan se hele sejlplanen her.