Når I har besøgt Holtug Kridtbrud er det nærliggende at fortsætte eventyret sydpå langs Stevns Klint. Det gjorde vi for nylig, da ungerne igen skulle luftes på andet end havetrampolin og airtrack hjemme i haven! Hele kystlinien langs Stevns gemmer på den ene perle efter den anden. Med dette besøg har vi tjekket 2 ud af 8 steder af. Vores mål er at se dem alle i løbet af den kommende tid!
Længere nede får du Vores eventyrs tre tips til ting du skal huske når du planlægger dit besøg i Boesdal.
Vidste du?! Hele Stevns Klint er UNESCO verdensarv-område!
Boesdal Kalkbrud – lidt historie
Helt tilbage i 1920’erne begyndte de stevnske beboere at bryde kalk i Boesdal. I 1978 stoppede man igen, men det er stadig muligt at se to ovne og en kæmpe pyramide på området. Ovnene blev brugt til at brænde kalken, og pyramiden var til opbevaring af knust og tørret kalk.
Ved Boesdal kan du opleve at gå “igennem” klinten og ned til stranden. Det skyldes, at der blev lavet et hul så man kunne transportere den færdige kalk ud til ventende skibe.
Nu hvor der ikke længere brydes kalk, så er kalkbruddet forvandlet til et rekreativt område, bl.a. med flere kulturelle aktiviteter. Derudover er det også muligt at overnatte i 2 shelters som kan bookes her.
Vidste du! At der er blevet filmet til både TV2s julekalender fra 2019; Tinka og Kongespillet og til en duel til DR1 underholdningsprogrammet Versus!
Ovnene
Når du har parkeret din bil (eller cykel), går du naturligt hen mod kanten af kalkbruddet. Her ser du til venstre for dig to store ovne som blev brugt til at brænde kalken i. Begge ovne er i en sørgelig forfatning og også skærmet af, da jeg tænker at der er nedstyrtningsfare. Der er placeret et par borde og bænke heroppe, så man kan spise frokost ell. lign. med udsyn over kalkbruddet.
Pyramiden
Når man har set ovnene begynder turen ned i kalkbruddet. Ens blik bliver hurtigt fanget af kæmpepyramiden som med sin mørke farve er virkelig synlig i alt det hvide. Vi var i tvivl om, om man måtte gå indenfor i den her i Corona-tid – men det måtte man gerne. Selvfølglig var der skiltet med at holde afstand. Der er i øvrigt pænt koldt inde i pyramiden her først i april!
Pyramiden i bunden af kridtbruddet er 20 meter høj og 60 meter bred. I gamle dage dryssede man kalk ned gennem toppen, og hældningen på pyramidens tag er faktisk den hældning kalk får, når det drysses ned fra oven i en bunke.
Pyramiden er ind i mellem brugt til at afholde arrangementer – og hvis man skulle få lyst til at holde noget dér – ja, så kan det faktisk godt lade sig gøre. Du kan henvende dig til Stevns Kommunes Kultur og Fritidsudvalg for at høre mere.
Området
Fra pyramiden går turen atter op på toppen af klinten – og den smukkeste udsigt åbenbarer sig. Man kan simpelthen se helt hen til slutningen af Stevns Klint! Lidt længere sydpå kan I ane Rødvig, og på en dag med lidt ekstra tid, så kan man udvide gåturen derned.
Udsigten ud over havet fra toppen af klinten er formidabel. Hav og himmel spiller så smukt sammen. Vi gik flere gange tæt på kanten for at kigge ned, og her er det vigtigt at have et fast tag i mindre børn. Der er nemlig ikke nogen afskærmning eller advarselsskilte – men flere steder er der frit fald mange meter ned mod den stenfyldte strand. Som det også bliver gjort opmærksom på ved indgangen til området: Al færdsel sker på eget ansvar.
En sjov aktivitet for børn som voksne er at bruge genvejen fra toppen af klinten og ned til stranden. Et tov er spændt ud, så man kan bakke sig hele vejen ned til stranden. Det ser stejlt ud, men begge de store børns melding var, at det da slet ikke var så slemt! De tog kun turen ned – næste gang må vi tage den op også!
Stranden
Stranden er ret stenfyldt, og egner sig ikke til at bade fra. Til gengæld så vi rigtig mange fiskere vade ud og fiske. Og da der netop er meget stenfyldt, så er det et super sted at fordrive tiden med at smide sten i vandet.
Der ligger store rester af beton, fra hvad der måske har været den gamle mole hvor skibe har lagt til. De klodser egner sig fortrinligt til fine silhuetbilleder.
TIP! Det er i øvrigt lige ved hullet gennem klinten til stranden, at I kan se den formation som er blevet brugt under optagelserne til Tinka og Kongespillet.
Tre ting du skal huske til dit besøg i Boesdal
- Solbriller
- Selv i halvskyet vejr skærer det hvide kridt i øjnene. I blændende sol kunne jeg forestiller mig det er nærmest uudholdeligt.
- Tøj til at tumle i
- Der er masser af muligheder for at klatre og lege (hensynsfuldt) på de mange skrænter – så vær sikker på at tage tøj på som gerne må blive beskidt.
- Madkurv/snacks
- Der er så mange smukke steder at nyde sin madpakke eller en snack. Så hvis vejret er til det, så sørg for at pakke lidt lækkert til turen, så I kan sætte jer og nyde den magiske udsigt.
Yderligere oplysninger
Adresse: Boesdal Kalkbrud, Boesdalsvej 20, DK-4673 Rødvig, Danmark
Omtrent en halv times kørsel fra Køge, og en time fra København. Plot ovenstående adresse ind på GPS’en og så er I på vej:)
I kan læse mere om Boesdal Kalkbrud på flere forskellige hjemmesider, bl.a.
Boesdal Kalkbrud kan f.eks. besøges efter at I har været i Holtug Kridtbrud. Her var Vores eventyr for nyligt. Læs om vores oplevelser her, og planlæg dit næste besøg i den stevnske natur.