Holtug Kridtbrud er et fantastisk sted. Det er udendørs. Der er masser af plads. Og der er masser at lave. Så det er perfekt til et besøg i denne tid, hvor vi skal holde afstand til vores medborgere.
I nogle lande er der jo ligefrem udgangsforbud. Så slemt er det heldigvis ikke her – vi kan stadig komme udenfor, når bare vi holder afstand. Og ved Holtug Kridtbrud er der virkelig masser af plads, så man kan rigtig brede sig og få en skøn oplevelse i naturen. Så har dig og din familie brug for at komme lidt ud, når nu påsken og fridagene kommer – ja, så kunne dette sted være en idé.
Holtug Kridtbrud – lidt baggrundsinfo
Det er faktisk ikke mere end knapt 50 år siden, at der stadig blev udvundet kalk og kridt i Holtug. Men nu har naturen igen fået overtaget, og der findes flere sjældne plante- og dyrearter. Rent faktisk er stedet nu et såkaldt Natura 2000 område, dvs. et EU beskyttet område.
VIDSTE DU? Natura 2000 er betegnelsen for et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. Kilde: Miljøstyrelsen
Da det er et Natura 2000 område er det særlig vigtigt at du passer på området. Gå kun på stierne og pluk ikke af blomsterne. Til gengæld må du gerne gå på fossiljagt og tage dine fund med hjem. Mere om det senere.
Fossiljagt og naturoplevelser
Holtug Kridtbrud ligger fantastisk med udsigt over havet. Området er meget spændende, og der kan bruges lang tid på at gå på opdagelse. Det første efter I har parkeret jeres bil er at gå ned til et par små søer, hvor I kan være heldige at se en sjælden salamander. stor vandsalamander. Vi var heldige, og så masser i det iskolde, klare vand. Pas på når I går rundt i området – der kan være spejlglat i det klistrede kridt-mudder. Vi var overordentlig heldige da vi undgik at skvatte, for det var sine steder lidt som at gå i brun sæbe.
Efter de små søer gik turen ned til stranden, hvor der er masser af skønne sten. Vores yngste gik straks igang med at flytte stranden ud i havet, mens de to ældste børn gik i krig med hammer og mejsel. Desværre havde vi i skyndingen glemt at få pakket beskyttelsesbriller – og så er det altså lidt svært at hamre på sten! Men med lidt forsigtighed gik det uden øjenskader (heldigvis!).
Husk disse tre regler når du går på fossiljagt i Holtug Kridtbrud
-
Hak aldrig i klinten, kun i nedfaldne blokke
-
Pil ikke i Fiskeleret
-
Ved Højerup må du ikke bruge værktøj, kun samle, hvad du finder løst på stranden
Vi fandt desværre ikke nogen fossiler denne gang, selvom der blev gået til den. Men alle børn syntes det var fedt at sidde og banke med hammer og mejsel.
Efter strandbesøget gik turen atter opad – via en meget stejl skrænt. Her er heldigvis lagt et tov ud, som man kan bruge til at hive sig op ad. For de unge børneben var det ingen sag, men for sådan en lidt gumpetung mor her var tovet en god støtte!
Vel oppe igen er der et nyt sted med masser af muligheder for at finde fossiler – men igen var heldet ikke med os. I stedet nød vi den fantastiske udsigt, den hvide kridt, den blå himmel og det blå hav. Meget smukt.
Yderligere oplysninger
Du finder Holtug Kridtbrud lige her:
📍 Holtug Linievej, 4660 Store Heddinge
Vejen ud til selve bruddet er temmelig lang, meget smal og ret hullet, og bestemt ikke egnet til meget store biler eller f.eks. busser.
Fra København C er der en times kørsel, og hvis du bor i Køge og omegn er der ikke mere end en halv times kørsel.
Der er et par borde derude, så det er bestemt muligt at spise sin medbragte mad, og om sommeren er der endvidere et toilet man kan benytte.
Parkeringspladsen er ikke så stor, så det giver sig selv at det samtidige antal besøgende holdes på et begrænset antal. Det betyder måske også, at i lige præcis disse dage kan det være, at I må komme tilbage en anden dag – eller i hvert fald lidt senere. Og hvis det er tilfældet – så må I altså love mig at vende tilbage – det er sådant et fint sted!
Læs mere om kridtbruddet lige her. Her finder I også kørselsvejledning.
Pingback: Vores Eventyr på opdagelse i Boesdal Kalkbrud | Vores eventyr...