Kalvehave labyrintpark – hjernegymnastik for hele familien

Jeg anede ikke at Sjælland havde sin egen labyrintpark. Det var derfor en (glædelig) overraskelse da min datters venindes far nævnte, at han og hans børn havde besøgt en labyrintpark. Hurtigt røg et besøg til den MEGET højt op på bucket listen over dags-udflugter.

Labyrintparken ligger på Sydsjælland nær Kalvehave, omtrent 45 minutter i bil fra Køge, og ca 1½ time fra København. Jeg havde sat GPS’en til (jeg er en spade til at finde vej) og alt var fint indtil vi næsten var der. For GPS’en viste til venstre og et skilt med “Laybrintpark” viste til højre. Hurtigt overrulede jeg GPS’en og kørte til højre. Og kørte, og kørte og kørte. Faktisk ned til slutningen af vejen. Og vi havde hverken set park eller skilte. Vi besluttede os for at vende bilen, og kørte hele vejen tilbage igen. Og næsten ude ved vejen hvor vi drejede til højre, dér lå Labyrintparken og gemte sig. Et rent tilfælde at vi så skiltet, som faktisk var temmelig småt.

Labyrintpark
Nå, pyt nu med det – vi var fremme og klar til at gå på opdagelse! Og næste gang ved vi hvor det er. Det gør du også, for du har nemlig læst det her på bloggen!

Kalvehave Labyrintpark – et mylder af underholdning

Denne labyrintpark er meget andet end labyrinter. Der er forskellige spil i stor størrelse, og fælles for dem og labyrinterne er, at man skal bruge de små grå. Det første vi så da vi kom ind i parken var et kæmpe skakspil som min søn straks kastede sig over. Han er jo bidt af en gal skakbrik. Men den store labyrint med bogstavleg trak også. Så meget, at det faktisk var svært at få børnene til at spise den medbragte frokost. Så den blev hurtigt slugt inden vi kastede os over…

Efeu-labyrinten

… som er den største labyrint i parken.

Den gemmer også på en opgave: At finde 6 bogstaver skjult i labyrintens gange. Og det er overhovedet ikke spor nemt! Labyrinten er kæmpestor – og meget, meget svær. Efter lang tids søgen fandt vi alle bogstaverne. OK. vi snød faktisk lidt med C, men vi kunne altså ikke finde vejen derind, så ungerne kravlede under hegnet… Vi nåede også ind i midten af labyrinten hvor man fra en platform kan skue ud over det hele. Jeg glemte rent at gå derop, så jeg må have udsigten til gode til næste gang. Da sidste bogstav var blevet stemplet satte vi kursen mod udgangen. Og omtrent 50 minutter efter vi var gået ind, kom vi ud igen. Det var en virkelig sjov oplevelse, også selvom mellemstebarnet ind i mellem var lidt nervøs for om vi nu kunne finde ud igen.

Oven på de strabadser var det virkelig på tide med en is og lidt leg med nogle af de sjove spil, inden vi gik mod næste labyrint. Og det var

Planetlabyrinten – find vej til Solen

I denne labyrint er der kun to regler.

  1. Følg kun de klippede stier og 2. Følg kun de klippede stier.

Det ledte til mange diskussioner om hvad en “klippet sti” er. For mig, som voksen, er det stadig en gåde hvordan børnene kunne bruge så meget energi på at diskutere om de mon gik på det klippede græs eller det høje græs. I mine øjne var det ikke spor svært at se forskel på sti og ikke sti, men vurder selv på billederne.

Hver planet du kommer til har listet en række facts om den pågældende planet, samt viser, hvor stor Jorden er i forhold til. En lille sjov leg i denne labyrint er, at du for hver planet du finder, får tre spørgsmål. Svarer du rigtigt bliver du ledt den korteste vej til Solen. Og noget må vi ha’ gjort rigtigt undervejs, for vi besøgte kun 4 ud af 8 planeter inden vi stod ved Solen. Så hvis du f.eks. kan svare på, hvor lang tid lyset er om at nå fra Solen til Jorden, eller hvor høj den højeste vulkan er på Mars, så vil det hjælpe dig i denne labyrint.

Inden vi gik videre til en kopi af en meget berømt labyrint var det tid til

Væddeløbslabyrint

som i al sin enkelthed går ud på at man kan løbe om kap i en labyrint. Både mod sig selv og mod en anden. Det fik selvfølgelig konkurrencegenet op i højeste gear hos L og V. Skøn måde at få brændt noget krudt af på.

Hampton Court Maze

skulle vise sig at blive den sidste labyrint vi fik besøgt i denne omgang. Lillebror A var nemlig vågnet og ville kun tage lidt del i løjerne. Denne labyrint er en kopi af labyrinten i slotsparken ved Hampton Court vest for London, England, som blev plantet omkring år 1690.

Denne labyrint er også en kringlet en af slagsen, med smalle, smalle stier. Dog ikke nær så stor som efeu-labyrinten, selvom vi stadig fandt os selv gå i ring ved flere lejligheder. Vi nåede både ind til midten, fik et lille hvil på den lange bænk dér, og fandt ud igen i løbet af en lille halv time.

Match race og baby-ræs

Med Baby A i vågen tilstand var det fint at slutte af med en aktivitet hvor han bare kunne få lov til at trisse rundt og undersøge omgivelserne. Det passer det store picnicområde fint til, for lige ved siden af ligger der en match race bane. Et spil som er nemt at gå til, også for børn. Det eneste man skal kunne er at kaste en terning samt kende forskel på farverne (rød, blå, grøn). Så kan man spille. Som i virkelighedens match race skal der ikke meget til at ændre stillingen, så vi havde et virkelig spændende spil.

Labyrintmester

Da det var på tide at tage hjemad fik børnene hver deres Labyrintmester diplom. Det får man når man har fundet alle bogstaverne i Efeu-labyrinten. Man skriver selv sit navn (hvis man kan) ved en fin lille skolepult.

Når I har en baby med

Kalvehave Labyrintpark kan sagtens besøges selvom du har en baby med. Vores yngste søn er 14 måneder, så alt for lille til at gå i den rigtige retning på det rigtige tidspunkt. Så jeg havde taget vores kombivogn med, et ordentligt læs af en klapvogn. Super-komfi for drengen, men knap så komfi for moderen (mig) der skulle bakse rundt med det skrummel i de til tider temmelig snævre labyrintgange.

Tip! Hvis dit barn synes at en bæresele er for fed, så skal du helt sikkert tage den med. Det er utrolig meget nemmere at navigere uden et firhjulet monstrum.

For forældre med børn som er store nok til at gå selv, men ikke gider lytte til de voksne (!) der advarer jeg lige om hastig og for tidlig ældning (for forældrene). Man skal bare lige rundt om to-tre hjørner, så er man lost, og en ivrig tumling ville hurtigt forsvinde fra jordens overflade. Så tag dem med, men hold lige et vågent øje med dem.

Pusleplads findes på handicaptoilettet, og det er en ganske udmærket plads med et puslebord i en fin højde.

Tips og tricks til dit besøg i Kalvehave Labyrintpark

  1. Tag masser af vand med hvis det er varmt. Luften står næsten stille i labyrinterne, så selvom det blæser udenfor labyrinten, så er det ikke altid tilfældet inde i labyrinten

  2. Husk solcreme (og husk også at tage det på! Tre kom hjem med lidt for rødgyldne arme og kinder)

  3. Tag madpakke med. Den kan spises stort set overalt – og der er både borde og bænke samt et overdækket picnicområde til rådighed

  4. Kaffen smager dejligt og koster kun 24 kr for kaffe ad libitum

Yderligere info

I finder Kalvehave Labyrintpark hjemmeside lige her. Her er der information om de forskellige labyrinter åbningstider og meget mere.

Oversigt over parken

På vej ind i efeu-labyrinten

Et rigtigt solur med menneskeskygge. Børn omkring 1.20 er lige korte nok til at vise klokken ;-)

Midt i planetlabyrinten – som næsten er usynlig i det høje græs

To stolte labyrintmestres diplomer

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.