Disneyland Paris – et eventyr for store og små

Det har nok aldrig rigtig ligget i kortene at vores sommerferiedestination en dag skulle være Disneyland Paris, da min mand og jeg ikke kan kategoriseres som “vilde og blodige” Disneyfans. Bevares, vi har set rigtig mange af deres gode tegnefilm som Askepot, Den Lille Havfrue osv. Og vi kan også begge lide de gamle tegnefilm med Anders And og Mickey Mouse dengang de virkelig lavede ballade! Men så skete der det i løbet af 2014 at begge vores børn fik et seriøst crush på den seneste Disneyfilm, Frozen. Jeg skal lige love for at det var noget der fangede, og der blev set film, hørt soundtrack, sunget – og ikke mindst klædt ud som Elsa i mange, mange, mange timer. Så da vi fandt ud af at Disneyland Paris ville afvikle Frozen Summer Fun i sommeren 2015 var der i virkeligheden ikke så langt fra tanke til handling. Og planerne om en sommerferie hjemme i Danmark blev aflyst til fordel for den store pakke med 4 overnatninger og hele fem dage i parkerne. Nu skulle vi til Disneyland!

disneylandguideDet er første gang vi er i Disneyland Paris og en del år siden vi var i Disneyworld i Florida (da børnene var hhv. knapt 10 mdr. og to år gamle) så vi følte os lidt som rookier – og også lidt nervøse for om vi ville kunne “nå det hele”. Nu er jeg vist den lidt planlæggende type, så jeg kommer helst godt forberedt og har gerne læst en del literatur om et givent emne inden vi kaster os ud i det. Og denne tur skulle ikke være nogen undtagelse, så vi startede med at købe denne bog: The independent guide to Disneyland Paris 2015 så vi havde den en tre-ugers tid inden vi skulle af sted. Bogen beskriver alle attraktioner, kommer med tips og tricks til hvordan man kan undgå (alt for meget) kø i parken, hvor man kan spise og bo, hvordan man kan komme frem, hvor man finder de bedste pakker med overnatning, indgang osv. osv. Der udkommer tilsyneladende en opdateret version hvert år, og ellers henviser de også til deres website, hvor man bl.a. kan se en oversigt over de forlystelser som er lukket grundet reperationer (refurbishments).

Nu havde vi både købt overnatningspakke og besluttet os for at køre derned i bil, så nogle af bogens kapitler var således overflødige for os – men langt det meste andet var rigtig god information – beskrevet af en der helt tydeligt har prøvet det hele mange gange før. Så hvis man påtænker et besøg i DLP og har lyst til at være forberedt, så er dette en super bog til formålet. Den koster 10 Euro plus porto hos Amazon.co.uk og var fremme i løbet af 4-5 dage.

Hvor skal man bo?

Ens hotelvalg afhænger selvfølgelig af hvor mange penge man har tænkt sig at bruge på sin ferie, men jeg vil varmt anbefale et Disney-hotel, som ligger i nogenlunde afstand fra Disneyland, tilbyder gratis shuttlebus til parkerne hvert kvarter – og Magic Hours. Magic Hours giver jer mulighed for at komme i parken allerede kl. 8 om morgenen, dvs. før “alle de andre” dukker op. Vi boede på et hotel der hedder Seqouia Lodge, der ligger 15-20 minutters gang fra parken hvis man er voksen og kan gå i sit eget tempo. Med børn tager det omtrent en 30-35 minutter fra man forlader sit værelse og til man står ved indgangen til Disneyland, så det er noget af en gåtur. Da vi havde gået frem og tilbage mellem parker og hotellet et par gange ønskede vi faktisk at vi havde brugt de ekstra penge og så boet lige ved indgangen på Disneyland Hotel – særligt da Claus blev nødt til at bære en sovende Vitus hele vejen hjem en sen aftentime… Hvis man har store børn synes jeg sagtens man kan bo på de hoteller der ligger længere væk, så længe man ikke har noget i mod at gå.

IMG_3162Nu havde vi jo ikke bestilt luksusværelser, så i vores øjne er Sequoia Lodge et gennemsnitligt hotel som reklamerer med en dejlig swimmingpool og andre faciliteter for børn. Ærligt talt var vi noget skuffede over pool-området, men de kan jo have fået repareret rutschebanen og skruet lidt op for vandtemperaturen… Der er også tilknyttet to restauranter begge dog kun med buffet-valg til både børn og voksne. Prisen for et barn mellem 3 og 11 år er 18 Euro hvilket er alt for dyrt efter vores smag. Mest fordi børn i vores aldersgruppe (4 og 6) virkelig ikke spiser særlig meget. Disney03Vi spiste på hotellets grill-restaurant vores første aften i Frankrig, og maden var faktisk dejlig, så ikke noget at udsætte på det. Stort udvalg, og en virkelig omfangsrig dessertbuffet! Morgenmadsbuffet’en er også i orden – det er continental breakfast, dvs. ikke nogen varme retter som udgangspunkt, men det kan bestilles hvis man ønsker det. Udvalget er fint – og man kan få sin trang til croissanter stillet ganske eftertrykkeligt – har aldrig set så store bjerge af dem før!

DSCN1692

TIP! Hvis man har råd, er vores anbefaling at man overnatter på Disneyland Hotel, som ligger lige ved parkens indgang. Dette er særligt en fordel hvis man har små børn med (dog over klapvognsalderen), som hurtigt bliver trætte af at gå. At bo så tæt på giver mulighed for at udnytte magic hours bedre, man er tæt på sit værelse efter at have set fyrværkeriet som jo starter meget sent og man kan gå hjem og få en middagslur i løbet af dagen hvis der er behov for det.

Når man ankommer til hotellet er det mest syrede næsten at du up front bliver bedt om at tage stilling til på hvilket tidspunkt du vil spise morgenmad – alle dagene i dit ophold. Vi vidste godt spørgsmålet ville komme, men var alligevel uforberedte, for det er sværere end man tror (i hvert fald for os) at bestemme hvornår man vil spise morgenmad om tirsdagen når det i dag er f.eks. fredag. Jeg vil tro man kan lave sine tidspunkter om, men vi hverken gjorde det eller prøvede. Et par tanker man kan gøre sig inden man kommer derned i forhold til morgenmad kunne være følgende:

  1. Vil jeg bruge Magic Hours hver dag (så skal du nemlig spise kl. 7!)
  2. Kan man spise morgenmad i parken (Det er nogen gange en mulighed – det får I at vide ved ankomst)
  3. Hvor længe vil vi være i parken om aftenen – går vi tidligt hjem og kan komme tidligt op – eller går vi sent i seng og har brug for at sove længe?
  4. Der er virkelig lang kø til morgenmaden omkring 8:30 og frem, så spis helst først på morgenen

For os skete der det to ud af fire gange at vi ikke fik den morgenmad vi havde bestilt, simpelthen fordi vi prioriterede at sove i stedet! I stedet spiste vi morgenmad i Disney Village hvor der er et par muligheder (Earl of Sandwich og Starbucks).

Indgang til parkerne

Disney02Hvis man bor på Disneyhotellerne skal man igennem Disney Village inden man kommer ind til parkerne. Og for at komme ind i Disney Village skal man have gennemlyst sin taske. Vi oplevede, at hvis man kommer uden for peak-tiderne, dvs. enten om morgenen eller om sidst på eftermiddagen, så er der stort set ikke nogen kø. Er klokken 9:30  (det betyder officiel åbningstid) skal man stå i kø for at få gennemlyst sin taske. Og det er altså ALLE størrelse tasker der skal gennemlyses, med mindre personalet er særlig flinkt.

TIP! For at komme hurtigere ind kan en fra familien gå i forvejen og stille sig i taskekøen, mens resten af familien kan tage lidt senere af sted, idet dem uden taske bare kan gå ind. Så kan man bare lige mødes på den anden side af tasketjekket.

Must-do’s i Disneyland

Ud over forlystelserne og mødet med Disneyfigurerne (se andre indlæg på bloggen) er der nogle helt centrale begivenheder som man bør unde sig selv at se, også selvom det er ensbetydende med at man sidder/står og venter i LANG tid. Det er Disney Magic on Parade og Disney Dreams.

Disney Magic on Parade

Askepots vogn
Paraden er helt sikkert et af de helt store showstykker i Disneyland. Her rulles hele arsenalet af Disney figurer ud på de mest fantastisk udsmykkede vogne. Paraderuten er tegnet ind på kortet over parken, og hvis man vil have en god plads bliver man nødt til at tage plads en times tid før. Disney05Hvis du vil være helt sikker på at stå forrest er der kun en måde at gøre det; sætte sig på fortovskanten! Så det gjorde vi – og vi sad der i stegende sol sammen med tusindvis af andre mennesker og ventede i omkring en time. Hvis man skulle have misset at paraden skal til at starte (!) er man i hvert fald klar over det når der er 10 minutter til start idet det bliver annonceret over højttalere på 5-7 forskellige sprog og så igen når der er fem minutter til… og så lige en sidste gang når det så starter…Disney_2

TIP! Hvis man har set paraden allerede, eller vil gemme den til en anden dag – så er mange af forlystelserne så godt som støvsuget for mennesker i paradetidsrummet. Vi prøvede f.eks. tre forlystelser i streg uden at vente overhovedet. Kan varmt anbefales!

Disney Dreams

Når Disenyparken lukker er det tid til det kæmpestore lys-, lyd- og fyrværkerishow. Da vi var der begyndte det kl. 23, men det afhænger af årstiden og sæsonen. Nogle gange kan det starte så sent som kl. 01 om natten. Igen er det supervigtigt at tage plads i hvert fald 1 1/2 time før showet starter, og så kan det stadig være svært at få den perfekte placering. Vi havde på forhånd udset os et sted (kraftigt inspireret at vores guidebog) som vi indtog horrible 1 1/2 time før showstart. Men det viste sig atter, at ventetiden var det hele værd, for mage til show skal man lede længe efter – og vi stod altså virkelig godt! Disney15Showet er en fantastisk oplevelse, umuligt at beskrive fyldestgørende (og umuligt at fotografere med et almindeligt kamera) hvor vand spiller en overraskende stor rolle som lærred. Da vi var i parken var der flere Frost-indslag, bl.a. et før selve showet starter, som er hele Let it go i orkesterversion – så smukt at det giver gåsehud – og så et indslag i løbet af selve Disney Dreams! Tidspunktet er naturligvis meget sent hvis man har små børn med, og i vores tilfælde faldt vores yngste i søvn allerede 21:30, dvs. lige da vi havde taget opstilling. Og han vågnede faktisk ikke før vi var næsten tilbage ved hotellet. Så hvis I har små børn med, så overvej om de skal være længe oppe – lej måske en klapvogn for dagen også selvom de normalt nok er store til at gå selv – for den klapvogn vil altså være guld værd når I skal hjemad igen. Ellers kan far og mor måske skiftes til at gå tilbage til parken og se showet på to forskellige aftener, for det er vitterligt fantastisk!

Uden mad og drikke … Måltider i Disneyland Paris

Der er virkelig mange spisesteder i Disneyland Paris, så det burde altid være muligt at få en eller anden form for måltid næsten ligegyldig hvad klokken er. Hvis man skal komme igennem opholdet uden en totalt lænset pengepung er vejen frem de utallige fastfood-restauranter med pizza, burger og sandwich. De fleste af disse steder kan man som regel også få en eller anden form for salat. Børnenes måltider sælges ofte i menuer med forret, hovedret og dessert samt en drik. Drikken inkluderer heldigvis også mælk eller vand, men selvfølgelig også juice og sodavand, og desserten kan også være en frugtsalat i stedet for kage. Det mest ærgerlige ved maden er nok, at den virkelig bærer præg af at være masseproduceret. På den anden side er det jo ikke svært at se hvorfor masseproduceret mad er vejen frem hvis man skal bespise op mod – hvad – 100,000 gæster om dagen? Men i længden bliver det altså meget trættende, og vi bemærkede at vores børn faktisk spiste mindre og mindre mad som dagene gik, også selvom vi prøvede at finde spisesteder der havde det mad de normalt plejer at ville spise, som f.eks. spagetti med kødsovs. Maden i Disneyland blev egentlig ekstra trættende fordi vi ikke rigtig havde nogle andre valg. Og igen – selvfølgelig havde vi det – men det betød også at vi enten skulle bytte dyrebar park-tid med indkøb i et supermarked eller bruge virkelig mange penge på at spise på såkaldte gourmetrestauranter (se længere nede). Og i forhold til supermarkedsbesøget, så havde vi et værelse uden køleskab og fungerende aircondition, så ingenting ville kunne holde sig mere end et par timer. Så det valgte vi fra – og så glædede vi os bare ekstra meget til et “rigtigt” måltid når vi kom ud på den anden side.

Ud over madudvalget skal man være opmærksom på at der meget ofte er virkelig lang kø ved spisestederne. Det er ikke usædvanligt at være 30-45 minutter om at få sin mad. Forsøg at spise uden for de “gængse” spisetidspunkter, men være OBS på at det ikke er sikkert at det hjælper. Der er mange andre der har fået samme ide.

Spiseanbefalinger

Nu skal det jo ikke lyde som om de kun har skod-mad i den franske Disneyland – for i Disney Village har de faktisk nogle bedre restauranter med et større udvalg af mad – som i hvert fald på papiret så godt og også sundere ud. Disney__2Vi fik dog ikke rigtig prøvet nogle af dem – men et sted i Disney Village vendte vi alligevel tilbage til tre gange – og det var Earl of Sandwich. Der havde de en udmærket morgenmadssandwich (og god kaffe!) samt nogle ret lækre sandwich med meget stor variation i fyldet – og flere med rigtig meget grønt i. Samtidig var der også et godt udvalg af mad til børn. Så det sted kan vi varmt anbefale. Disney18Inde i Disneyland spiste vi en enkelt gang på Blockbuster Cafe (ligger i Studios-parken) og var også virkelig tilfredse med det mad vi fik der. Det skyldtes flere ting. For det første kunne man selv gå og vælge sin mad, man skulle ikke bestille fra bag en skranke og for det andet så virkede udvalget meget større end nogen af de andre steder vi havde set. Man kunne f.eks. få reelle sandwich med masser af det gode grønne fyld.

Disneymøder09

Her vores måltid da vi spiste sammen med Disney Prinsesserne.

Det skal også siges, at hvis man er til bordservering og en slags gourmetmad til aftensmad, så er der nogle flere muligheder, men så skal man også have den store pengepung frem. Se hele oversigten over alle restauranter i Disneyland og Disney Village her.

NB! Vær opmærksom på, at i Disney Studio-parken lukker spisestederne ret tidligt fordi parken lukker tidligere end Disneyland Park. Så hvis I skal have andet end burger skal I spise meget tidligt (omkring kl. 16 eller tidligere), gå i Disney Village eller vente til I kommer over i Disneyland Park.

TIP! Forsøg at medbringe nogle sunde snacks hjemmefra som ikke behøver komme i køleskab. Vi oplevede at det var svært at få sunde snacks i parken, og havde for en gangs skyld ikke pakket et arsenal af “sorte rugbrød” (pumpernickel) til turen, som børnene ellers elsker at gumle på som langtidsholdbar snack. Eller forsøg at prioritere at køre i supermarked i løbet af jeres ophold hvis I er ankommet i bil (og har køleskab på værelset…).

Hvor mange dage skal man være af sted?

Hvor mange dage man vil bruge afhænger selvfølgelig af flere faktorer. Hvor mange dage har man til rådighed, hvad er ens budget osv. En faktor jeg synes man bør overveje er, hvor meget man vil skynde sig i løbet af ens besøg. Hvis man er indstillet på et tætpakket program er to dage måske nok, men mit bud er at man vil føle sig stresset med det tempo man skal lægge for dagen – særligt hvis I har børn med. Der er utrolig mange ting at se og prøve, og noget af oplevelsen er jo også at “dalre” lidt rundt uden noget man skal nå og bare suge hele det fantastiske univers som Disneyland er, til sig.Disney09

TIP! Benyt Magic Hours et par gange i løbet af dit besøg. Det er ikke alle forlystelser der åbner tidligt, så det er muligt at “løbe tør” for forlystelser at prøve inden resten af parken åbner. Til gengæld er der god mulighed for at møde f.eks. Anders And, Fedtmule osv. på Mainstreet USA uden kæmpelange køer.

Netop fordi vi ikke ønskede at have (alt for) travlt havde vi valgt et relativt langt ophold med fire overnatninger og dermed adgang til parken i fem dage. Da vi boede på et Disneyhotel kunne vi potentielt gøre brug af Magic Hours i fire af de fem dage, men reelt gjorde vi det kun én gang, og det var da vi spiste morgenmad i parken kl. 8:15. Til gengæld var vi i parken indtil meget sent de andre dage – og prioriterede de øvrige morgener at få sovet længe (netop på grund af de lange aftner).

TIP! Prioriter at få sovet hvis I er kommet sent i seng – pyt med inkluderet morgenmad på hotellet. Starbucks eller Earl of Sandwich i Disney Village tilbyder noget nemt der er til at tage med. Husk bare at lægge det i jeres rygsæk inden I går igennem indgangen til selve parken, idet vi oplevede at det ikke var tilladt at have en (synlig) pose med ind fra Starbucks. Veludhvilede børn (og voksne) er klart at foretrække og det er der brug for hvis I f.eks. ønsker at se Disney Dreams.

Disney14Når vi ser tilbage på turen kan vi se, at vi nåede stort set alt hvad der var at prøve af forlystelser i begge parker. I Studio-parken prøvede vi samtlige forlystelser og så de fleste shows, det brugte vi ca 1 1/2 dag på, fordelt over tre dage. I selve Disneyland prøvede vi stort set også det hele, og det brugte vi omtrent 2 1/2 dag på, også fordelt på tre dage. Det vil sige, at den ene af dagene besøgte vi både Disneyland og Disney Studios, selvom vi til at starte med havde regnet med at kunne “klare” Studios på bare én dag. Men det var ikke tid nok til os når der er også skulle lægges spisepauser ind og stås i kø til forlystelserne. Hvad vi ikke nåede overhovedet var at gå i nogen butikker i nogle af parkerne, så shopping klarede vi i Disney Village hvor udvalget også er enormt. I øvrigt er priserne de samme i alle butikkerne, så man skal ikke være bekymret for højere pris inde i parkerne end udenfor i Disney Village.

TIP! Gør et forsøg på at planlægge jeres besøg inden I kommer derned. Eller brug i det mindste lidt tid på at planlægge næste dags besøg. Der er langt fra den ene ende af parken til den anden, og hvis man har små børn med til fods, så går man altså hurtigt død i at trave fra den ene ende til den anden flere gange. Prøv i stedet at samle aktiviteterne til bestemte tema-parker på bestemte tidspunkter, således at tiden optimeres en smule.

Disneyland – Skal – skal ikke?

Disney__3Disneyland er jo Disneyland – og der er masser af musik i højtalerne hele tiden, tonsvis af mennesker alle vegne, middelmådig mad, trætte børn, lange køer osv. osv. Og vi var lidt skeptiske inden vi tog afsted – men fast besluttede på at give børnene den fedeste oplevelse og bide alt hvad der måtte være af voksenmodvilje i os under hele opholdet. Men til vores egen overraskelse syntes vi at turen var helt utrolig vellykket – og vi morede os mindst lige så meget som børnene. Disney01Parken og forlystelserne er jo indrettet så smart, at der findes noget til alle. Det betyder, at man kan have selv meget små børn med, og så stadig være i stand til at prøve noget sammen. Og så slog det os gentagne gange hvor flot det hele er. Man bevæger sig vitterlig rundt i et helt andet univers, så gennemført er det. Personalet er klædt på efter hvilken temaområde de arbejder i, så man ser ikke folk i jeans og t-shirt hvis de er ansat i parken. Det er også med til at forstærke oplevelsen. Det hele er tænkt igennem ned til mindste detalje, og det kommer måske særligt til udtryk når man står og venter på tur til en forlystelse. Mange steder er kø-området simpelthen bygget op som et slags for-show, således at der er masser at kigge på mens man går igennem køen.

DSC_0299Hvis nogen direkte spurgte os om de skulle tage i Disneyland Paris ville vores anbefaling vil helt klart være: Gør det! Og gør det i så mange dage, at det er lige ved at blive for meget. For så har I formentlig prøvet det hele – OG børnene har prøvet de ting de var ekstra vilde med flere gange – og så kan man tage hjem med ro i sjælen, en stor oplevelse rigere – og med mange, mange skønne minder gemt væk under “Photos” på sin iPhone. Og lige for at sige det – man behøver altså ikke have børn for at tage til Disneyland Paris – det vil være ligeså fedt for par uden børn at tage af sted.

Kommentarer (2)

  1. Dorte

    Super fedt indlæg :-) Godt, at I havde glæde af bogen. Måske kunne det være fint, hvis du beskrev, hvad en tur som jeres ca. koster.

    Svar
    1. Anne Kirstine

      Hej Dorte
      Ja – tak for tippet til bogen, den var super at have med.
      God ide med at beskrive hvad en tur som vores kostede, det giver klart en indikation af prisniveauet.
      Hilsen Anne Kirstine

      Svar

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.